“Een goede voorbereiding is driekwart van het werk”

Met drie grote ziekenhuisverhuizingen op zijn naam heeft hij zin in de vierde. Over iets minder dan een jaar gaat het Reinier de Graaf over, en projectmanager in- en verhuizing Ignace Cordier heeft het schema grotendeels al in zijn hoofd.

Hij verhuisde onder meer het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch en het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht. Naast verhuiservaring brengt Cordier zorgervaring mee. Als voormalig verpleegkundige weet hij als geen ander hoe alles in een ziekenhuis met elkaar samenhangt. “Ik weet wat er gaat rammelen als je aan een bepaald touwtje trekt. Wanneer radiologie overgaat, moeten andere afdelingen weten wat dat voor hun diagnostiek betekent. Als je verloskunde verhuist, moet neonatologie al verhuisd zijn. De planning die we maken moet de continuïteit van het zorgproces volledig ondersteunen.”

Rustig

De verhuizing van patiënten gebeurt op 28 augustus 2015. De week ervoor en de week erna gebruiken we om alle spullen te verhuizen. Patiënten die het ziekenhuis bezoeken, merken als het goed is niet veel van de verhuizing. “Patiënten die rond de verhuisdatum in het ziekenhuis zijn, merken alleen dat het misschien wat onrustiger is, en dat mensen aan het inpakken zijn.”

Patiënten via sluizen

Dat het nieuwe Reinier zo dichtbij is, maakt verhuizen makkelijker, zou je denken. Cordier: “Gek genoeg maakt de korte afstand het juist wat moeilijker. Je kunt niet teveel vrachtwagens inzetten, dan rijd je elkaar in de weg. Waarschijnlijk verhuizen we de patiënten daarom via een sluis van partytenten van de oude gebouwen naar hun nieuwe onderkomen. Dat idee zijn we uit het uitwerken.” Cordier heeft er zin in. “Als je een verhuizing goed voorbereidt en iedereen weet wat hij moet doen, kan er eigenlijk helemaal niets misgaan. Een goede voorbereiding is driekwart van het werk.”