20 procent doorverwijzingen op Huidkankerdag

Tijdens een gratis huidscreening op de landelijke Huidkankerdag controleerden dermatologen van Reinier de Graaf, in de Delftse locatie, 102 personen op verdachte plekjes.  Het resultaat: twintig doorverwijzingen naar de huisarts.  Dermatoloog Jet Bijlmer: “We hebben bij 14 mensen een onrustige moedervlek geconstateerd. Daarnaast waren er 3 gevallen basaalcelcarcinoom, een oppervlakkige vorm van huidkanker. En ook 3 plekjes die duiden op het voorstadium van huidkanker. Dat is zowel een toename als een verschuiving in vergelijking tot de actie ‘Check jij je huid?’ van vorig jaar.  Toen zijn er geen onrustige moedervlekken gediagnosticeerd maar wel 5 basaalcelcarcinomen  en 1 melanoom opgespoord. Dit is een agressieve kwaadaardige tumor van de pigmentcellen in de opperhuid. Een onrustige moedervlek kan zich ontwikkelen tot een melanoom. Onze bevindingen tijdens de landelijke Huidkankerdag komen overeen met de trend dat het aantal huidkankergevallen stijgt. De oorzaak hiervan ligt vooral in onbeschermde blootstelling aan de zon. Zonverbranding op jonge leeftijd vergroot eveneens het risico op basaalcelcarcinoom en het ontwikkelen van een melanoom.”

4 keer per dag

Tijdens de Huidkankerdag in Reinier de Graaf was er daarom ook veel aandacht voor voorlichting en en preventie. Van filmpjes in de wachtkamer tot persoonlijk e adviezen van de dermatologen. Dermatoloog Bijlmer: “Om huidkanker te voorkomen adviseren we om jezelf optimaal tegen zonverbranding te bescherming. Dit is een investering in de toekomst. Gebruik  daarvoor een zonnecrème factor 30 in het gezicht en factor 15 op het lichaam. Smeer zeker 4 keer per dag dik in. Ook als je in de schaduw of onder een parasol zit. Want zelfs dan kun je zonnebrand oplopen.”

Wanneer naar de huisarts?

Naast preventie, zoals bescherming tegen de zon en niet te vaak onder de zonnebank gaan, is zelfcontrole belangrijk. Waar moet je op letten? “Krijgt een moedervlek  zwarte plekken of zijn er plots andere kleurverschillen, raadpleeg dan de huisarts. Dit is ook het advies als er sprake is van een slecht genezend wondje of een plekje dat op eczeem lijkt maar niet verdwijnt als het daarvoor behandeld wordt.  Hoe eerder verdachte plekjes worden ontdekt des te groter de kans op het voorkomen van huidkanker of het tijdig starten van een behandeling ervan.”

Afspraak

Voor een consult op de afdeling Dermatologie is een verwijzing van de huisarts nodig. De dermatologen van Reinier de Graaf houden spreekuur in het Gasthuis Delft, Diaconessenhuis Voorburg, Behandelcentrum Westland in Naaldwijk en Gezondheidscentrum De Reef in Ypenburg, Den Haag. U kunt via 015 – 260 68 00  een afspraak maken.