87-jarige Catarina van de Berg wint Tour de Dialyse

De afstand van de Tour de France hebben ze niet afgelegd, maar toch hebben de vijftien deelnemers van de Tour de Dialyse samen ruim 3000 kilometer in de benen zitten. Een hele prestatie. Dialyseverpleegkundige Judith van Holsteijn organiseerde dit jaar voor de 2e keer de Tour de Dialyse. “Dit jaar met twee teams, om een beetje te concurreren tegen elkaar. Het was een groot succes, de deelnemers waren flink fanatiek!”

Ultieme tourwinnaar

Na drie weken had elk team een winnaar, maar uiteindelijk kan er maar één persoon de meeste kilometers maken. De 87-jarige Catarina van de Berg van de ploeg de ‘Vlugge Japies’ is de ultieme tourwinnaar. Deze kwieke dame is niet alleen de oudste deelnemer, maar legde ook de langste afstand af: 630 kilometer. Ook de winnaar van de ploeg de ‘Snelle Jelle’s’, meneer Middendorp, nam een gele trui in ontvangst. De deelnemers volgden ook het wielrennen op televisie. “De Tour de France heeft hier wel op gestaan, ja. Dat zorgde voor extra motivatie,” vertelt Rik Verbeek. Een goede motivatie, hij eindigde op de 3e plaats van de ploeg de ‘Snelle Jelle’s’. Alle winnaars zijn blij met hun prijzen.  

Zomergevoel

Judith en haar collega’s doen extra hun best voor de Tour de Dialyse. “Dialysepatiënten kunnen vanwege hun intensieve behandeling niet op vakantie. In de zomer organiseren wij daarom extra activiteiten, om de patiënten toch nog een zomergevoel te geven!” 

Dialysefiets

De dialysefiets heeft veel voordelen. De patiënt, die voor de dialysebehandeling meestal drie tot vier keer per week naar het ziekenhuis komt, krijgt door het fietsen een betere doorstroming van het bloed. Afvalstoffen worden makkelijker afgevoerd, de fysieke conditie verbetert en het fietsen helpt tegen 'rusteloze benen'. Daarnaast herstelt de patiënt sneller tussen de behandelingen en ervaart de patiënt het fietsen als een leuke afleiding tijdens de behandeling die meestal tussen de vier en vijf uur duurt.