Aandacht voor dementie en kwetsbare ouderen tijdens Wereld Alzheimer Dag

Op zaterdag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. Op deze dag wordt aandacht gevraagd voor dementie en de gevolgen van deze ziekte. In de centrale hal van het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft is een stand te vinden van Stichting Alzheimer Nederland van 10.00 tot 15.00 uur, waar patiënten, bezoekers en andere geïnteresseerden informatie over dementie en Alzheimer kunnen krijgen.

Daarnaast zijn medewerkers van de afdeling Geriatrie aanwezig met een zogenoemd ouderdomssimulatiepak. Belangstellenden kunnen dit pak en de bijbehorende bril aantrekken om meer inzicht te krijgen in de leefwereld van kwetsbare ouderen. Ervaar door middel van dit pak zelf hoe het is om als oudere alledaagse handelingen te doen, zoals traplopen, veters strikken of een stukje voorlezen. Het ouderdomssimulatiepak is uit te proberen tussen 10.30 uur en 14.30 uur. 

Op verschillende afdelingen binnen Reinier de Graaf hebben medewerkers extra aandacht voor kwetsbare ouderen. Zo organiseert de verpleegafdeling Maag-Darm-Leverziekten en Gastro Enterologie een bingo. Op de afdeling Longziekten kunnen patiënten meekijken en –doen met BeleefTV, een soort grote tablet voor het luisteren naar muziek, het kijken naar foto’s en het doen van spelletjes.

Vergrijzing
In Nederland hebben ruim 270.000 mensen dementie. Dit aantal zal als gevolg van de vergrijzing stijgen naar meer dan een half miljoen in 2040. In 2055 bereikt het aantal mensen met dementie een piek van ruim 690.000. De kans is 1 op 5 dat iemand dementie krijgt. Bij vrouwen is dit 1 op 3, omdat de levensverwachting van vrouwen hoger is.