Aandacht voor preventie en nazorg op Dag van de Beroerte

Op dinsdag 8 mei is het de Europese Dag van de Beroerte. Een beroerte is een hersenbloeding of herseninfarct en wordt ook wel CVA (cerebro vasculair accident) genoemd. In Nederland worden meer dan 100 mensen per dag getroffen door een CVA. Dit kan ernstige zichtbare en onzichtbare gevolgen hebben. In het Reinier de Graaf ziekenhuis is veel aandacht voor het voorkomen van een beroerte. Op 8 mei wordt er daarom tussen 13.30 en 16.00 uur een informatiemarkt in het Gasthuis in Delft gehouden.

Tijdens deze informatiemarkt controleren CVA-verpleegkundigen van Reinier de Graaf de bloeddruk en het cholesterol van bezoekers. Dit zijn belangrijke indicatoren voor een verhoogde kans op een beroerte. Ook geven de verpleegkundigen tips voor het aanpassen van de leefstijl. Door meer te bewegen, te matigen met alcoholgebruik en door niet te roken neemt het risico op het krijgen van een hersenbloeding of herseninfarct namelijk sterk af. Daarnaast is er tijdens de informatiemarkt veel aandacht voor de nazorg na een beroerte. Het is immers essentieel om na een beroerte zo snel mogelijk te kunnen starten met revalidatie. Patiënten en andere belangstellingen zijn van harte welkom op de informatiemarkt. 

Op dezelfde dag , 8 mei, wordt er tussen 14.00 uur en 16.00 uur ook een informatiemarkt gehouden bij Careyn Woerdblok (Schiereiland 51 in Naaldwijk). Ook vindt op die dag bij Gemiva (Tuindersvaart 48 in Delft) tussen 19:30 en 21:00 uur het eerste CVA-café plaats. Hier zijn onder meer een neuropsycholoog, een neuroloog en een diëtiste aanwezig om informatie te geven en vragen te beantwoorden. U kunt uzelf voor het CVA-café aanmelden door een mail te sturen naar k.bodde@rdgg.nl. Wees er snel bij, want het aantal plekken is beperkt.