Aanleg Pharmafilter 3.0 en gasopslag

In mei klonk opnieuw de inslag van heipalen op het ziekenhuisterrein. Deze keer voor de bouw van een nieuwe Pharmafilter zuiveringsinstallatie en gasopslag achter het nieuwe ziekenhuis.

Waarom pas nu? Zo dicht op het moment van de ingebruikname van het ziekenhuis op 31 augustus. Projectdirecteur nieuwbouw Cees van der Zande: “De bouwvergunning voor deze twee belangrijke ziekenhuisvoorzieningen was al geruime tijd binnen. In verband met enkele bezwaren waren we genoodzaakt de bouw uit te stellen. Pas na uitspraak hierover konden de heipalen de grond in. We stellen nu alles in het werk om deze noodzakelijke installaties voor 31 augustus operationeel te hebben. Dat wordt best spannend, want het tijdsbestek is inmiddels erg krap.”

Geen narcose of roesje


Zonder aanvoer van medische gassen als zuurstof, lachgas en koolzuur kan het ziekenhuis niet functioneren. “Geen narcose of roesje zonder lachgas en geen beademing zonder zuurstof,” vertelt Louis de Pauw, manager Techniek en Vormgeving. “Met de bouw van één gasopslag aan de achterzijde van het grijze laboratoriumgebouw behalen we een flink logistiek voordeel. De nieuwe gasopslagtanks zijn samen ook kleiner en compacter dan de huidige tanks bij de gebouwen B en H.”

Daarnaast biedt de locatie optimale veiligheid. Het terrein is afgesloten en dag en nacht beveiligd door camera’s. “Uniek zijn ook de hoge veiligheidsnormen die we aanhouden. We voldoen nu al aan maximale concept EU-regelgeving op topniveau. Dit doen we vrijwillig om alle mogelijke risico’s uit te bannen. Denk aan een binnen- en buitentank met volledige isolatie om explosiegevaar uit te sluiten. Geen smeulende BBQ of brand in de omgeving kan een explosie veroorzaken.”

Waarom een nieuw Pharmafilter?


Ook op de nieuwe locatie blijven we Pharmafilter gebruiken, een systeem waarmee Reinier de Graaf als eerste ziekenhuis én organisatie wereldwijd het ziekenhuisafval, de hoeveelheid vuiltransporten en CO2-uitstoot vermindert. Het afvalwater wordt gezuiverd en bevat geen medicijnresten. Het eindproduct is onder meer schoon water, elektriciteit en warmte.

 “Ook als het gaat om het Pharmafilter komt de nieuwbouw op het juiste moment,” zegt manager Facilitair Bedrijf Robbert Jan van der Ent Braat. “Het ‘oude’ Pharmafilter bij gebouw H is oorspronkelijk een testinstallatie. Deze werkt alleen voor gebouw H, terwijl straks de hele nieuwbouw aangesloten is. Inmiddels is de techniek verder ontwikkeld. De nieuwe Tonto (vermaler) 3.0 is geluidsarmer, beter geïsoleerd, energiezuiniger en voorkomt verstoppingen. Inmiddels volgen andere ziekenhuizen ons met een eigen Pharmafilter. Ook deze nieuwe en geavanceerde Pharmafilterinstallatie en Tonto zullen straks veel geïnteresseerden trekken. Reinier de Graaf en Pharmafilter zijn in positieve zin tot elkaar veroordeeld. Hier in Delft is dit revolutionaire systeem immers gestart,” aldus een trotse van der Ent Braat.