Aantal patiënten in jubilerend slaapcentrum blijft groeien

Deze week bestaat het Centrum voor Slaapstoornissen van Reinier de Graaf vijf jaar. Binnen dit gespecialiseerde centrum werken onze neurologen, KNO-artsen en longartsen samen om patiënten met slaapproblemen te helpen. Een groeiend aantal patiënten met klachten als slaapapneu, snurken, slapeloosheid, rusteloze benen en slaapwandelen bezoekt de slaappolikliniek op onze locatie in Voorburg.

Neuroloog Bornebroek geeft uitleg aan een patiënt over het CPAP masker

Neuroloog Marjolijn Bornebroek: “Sinds de oprichting van het centrum zien we het aantal nieuwe patiënten op onze slaappolikliniek in Voorburg toenemen. In 2012 ontvingen we ruim 300 nieuwe patiënten, terwijl in 2016 bijna 800 nieuwe patiënten naar ons centrum kwamen. Het lijkt erop dat het aantal mensen in Nederland dat hulp zoekt bij slaapproblemen flink groeit. Afhankelijk van hun klachten worden zij gezien door de KNO-arts, neuroloog of longarts, of krijgen zij een combinatieafspraak met meerdere specialisten op één dag." 

"Vaak ondergaan onze patiënten een slaapregistratie om de aard van hun klachten onderzoeken. Vervolgens zorgen wij voor behandeling binnen ons centrum. Patiënten met slaapapneu die kiezen voor de behandeling met het zogenoemde CPAP-masker krijgen nauwe begeleiding van onze OSAS (Obstructief Slaapapneu Syndroom)-consulenten. Patienten met bijvoorbeeld slapeloosheid worden begeleid door onze slaaptherapeute of, indien nodig, door een psycholoog.”

Bornebroek geeft aan dat er steeds meer patiënten van buiten de regio Delft naar het centrum komen. “Met name onze multidisciplinaire werkwijze is prettig voor patiënten, omdat zij direct gezien worden door de juiste specialist of specialisten. Dit is mogelijk doordat wij patiënten van tevoren een uitgebreide vragenlijst laten invullen. Patiënten met slaapproblemen worden voornamelijk op locatie Voorburg gezien, maar kunnen ook in Delft terecht. Een verwijzing van de huisarts is altijd noodzakelijk.”