Aios Michiel Siebelt wint Reinier de Graaf Wetenschapsdag

Aios (arts in opleiding tot specialist) Michiel Siebelt is de winnaar van de Reinier de Graaf Wetenschapsdag 2016 met zijn onderzoek naar een nieuwe manier van pijnstilling bij een gebroken pols. Patiënten ervaren hierdoor minder pijn, zonder dat de procedure langer duurt. Siebelt heeft een trofee en een geldbedrag van 500 euro ontvangen. Bovendien heeft hij de publieksprijs van 200 euro gewonnen.

Reinier de Graaf organiseert elk jaar de Reinier de Graaf Wetenschapsdag. Onderzoekers binnen het ziekenhuis krijgen op deze dag de gelegenheid om hun onderzoek te presenteren en dingen mee naar een van de prijzen. Daarnaast worden er lezingen gehouden door externe sprekers. De Wetenschapsdag heeft elk jaar een ander thema. Het thema van dit jaar was ‘Goed onderzoek vraagt om zorgvuldigheid en enthousiasme’.

Andere onderzoekers

Naast winnaar Siebelt presenteerden vier andere medewerkers van Reinier de Graaf hun onderzoek. Michel Coenders, Physician Assistent bij Orthopedie, vertelde over de effecten van dagbehandeling bij een nieuwe heup. Volgens zijn onderzoek blijken patiënten minder last te hebben van complicaties als ze voor een dagbehandeling komen, dan bij opname.

Peter van den Berg, Verpleegkundig Specialist en Hoofd Osteoporosepoli, deed verslag van zijn onderzoek naar medicatietrouw bij botontkalking. Als mensen een fractuur hebben, zit de schrik er zo goed in dat telefonisch contact niet leidt tot meer medicatietrouw. Wel is telefonisch contact een manier om bijwerkingen sneller op het spoor te komen.

MDL-arts Rutger Quispel liet zien dat regionale samenwerking tussen ziekenhuizen leidt tot het beter opsporen van afwijkingen aan de alvleesklier. De samenwerking is erg waardevol en leidt tot hogere diagnostische nauwkeurigheid.

Sophie Moerman, aios Orthopedie, toonde aan dat bij de bevestiging van heupprotheses met of zonder cement de gecementeerde protheses beter bleken te zijn. Dit tegen de verwachting in. Gecementeerde protheses blijken met name beter te zijn doordat er minder (grote) complicaties ontstaan bij de patiënt.

Sprekers

Gastspreker Peter van Hoogdalem, functionaris gegevensbescherming bij het Erasmus MC, kwam tijdens de Reinier de Graaf Wetenschapsdag vertellen over het belang van de beveiliging van persoonsgegevens. Fred Milani, lid van de vakgroep Gynaecologie van Reinier de Graaf, sloot de dag af met zijn visie op het belang van onderzoek doen en tips over publiceren in vooraanstaande tijdschriften.

Volgend jaar vindt de Reinier de Graaf Wetenschapsmiddag plaats op woensdag 8 november 2017.