Als eerste af en als laatste klaar

‘De Volvo onder de operatiekamers.’

Het spiksplinternieuwe OK-complex met acht operatiekamers is af. Maar het duurt nog even voor de eerste patiënt een operatie ondergaat. Centrummanager OK Christa Tigchelaar en bouwprojectleider Ronald van Lier vertellen.

Het OK-complex is nu al klaar. Dat is heel snel. Waarom nu al? 

Christa Tigchelaar: “De operatiekamers in het nieuwe Reinier de Graaf zijn inderdaad als eerste af, maar als laatste klaar. Ze zijn klaar om ingericht te worden, maar operaties zijn nog niet mogelijk. De komende maanden wordt alles uitgebreid getest, zodat we overal op zijn voorbereid.” 

Wat kunnen we verwachten van het nieuwe OK-complex?

Ronald van Lier: “De acht OK’s hebben de laatste beproefde technieken. Voor ons zijn continuïteit en robuustheid van groot belang.  We zijn niet experimenteel bezig. We werken met betrouwbare technieken en apparaten, alles is getest en geborgd. De chirurg heeft dus nog geen 3d-hologram van een hart voor zijn neus. Het gaat ons erom dat het volkomen veilig is voor patiënt en medewerker. Je kunt het nieuwe complex vergelijken met een Volvo. Heel betrouwbaar en degelijk. Het is geen Porsche, en dat willen we ook niet. Er zijn verschillende back-up systemen. Als de stroom uitvalt zorgen accu’s ervoor dat bijvoorbeeld de verlichting niet uitvalt. Vervolgens nemen de noodgeneratoren het over.”

Waarom is voor de kleur blauw gekozen?

Christa Tigchelaar: “Deze kleur past bij de huisstijl van Reinier de Graaf en het is een geschikte kleur voor operaties. Een te donkere kleur maakt het voor de chirurg bijvoorbeeld moeilijk in te schatten hoe diep hij moet snijden. Lichtblauw is zeer geschikt. Verder is wel leuk om te vertellen dat alle operatiekamers exact hetzelfde zijn ingericht,  zodat je altijd weet wat waar zit. Als een OK niet gebruikt kan worden, kun je makkelijk overstappen naar een andere. Dat maakt flexibel plannen mogelijk.”

Reinier gaat met ‘Dora’ werken. Wie is dat?

Christa Tigchelaar: “In het nieuwe complex krijgen de chirurgen hulp van Dora. DORA staat voor Digital Operating Room Assistent, dus een digitale OK-assistent. We zijn één van de eerste ziekenhuizen in Nederland die met dit systeem werken. DORA bewaakt de veiligheid en kwaliteit van de medische apparatuur op de OK.  ‘Ze’ checkt en dubbel checkt alles.“