Apothekersassistenten staan centraal tijdens Dag van de Apothekersassistent

De vierde dinsdag van september is de Dag van de Apothekersassistent. Bij de ziekenhuisapotheek van Reinier de Graaf werken in totaal 46 apothekersassistenten, die vandaag in het zonnetje werden gezet met gebak. Een groot deel van deze assistenten werkt in de vier ziekenhuisdepotheken. Dit zijn kleine apotheken waar de geneesmiddelen voor de patiënten op de verpleegafdelingen worden bereid. Maar onze apothekersassistenten doen nog veel meer. 

Apothekersassistent Linda Geleijnse: “Wij voeren opname- en ontslaggesprekken met patiënten op de verpleegafdelingen. Zo zorgen wij ervoor dat zij tijdens hun ziekenhuisverblijf de juiste medicatie krijgen. Onze collega’s in de ziekenhuisapotheek voeren deze gesprekken met geplande patiënten, door ze van te voren te bellen om hun medicatie door te nemen. Na hun ontslag uit het ziekenhuis krijgen patiënten van ons een medicatieoverzicht mee.” Haar collega Yvonne van Mil vult aan: “We zijn er ook om vragen van verpleegkundigen over medicatie te beantwoorden. Om hen te ontlasten, bereiden wij medicatie die patiënten via een infuus krijgen alvast helemaal voor.”

De apothekersassistenten checken ook de recepten die specialisten voorschrijven. “Wij kijken of de voorgeschreven medicatie samengaat met wat de patiënt al gebruikt, checken de dosering en passen de medicatie aan daar waar nodig. Soms kopen we ook nieuwe medicijnen in”, aldus Geleijnse. De apothekersassistenten draaien dagdiensten, ook in het weekend. Daarnaast hebben zij regelmatig bereikbaarheidsdiensten in de avonduren om vragen van zorgverleners te beantwoorden en bestellingen te verwerken. “Het is mooi én belangrijk werk omdat we medicatiefouten kunnen voorkomen. Dat geeft voldoening, net als de patiënten die blij zijn als je langskomt voor een gesprek over hun medicijngebruik. Bovendien werken we in een gezellig en zeer divers team. Assistenten die hier wat langer werken, krijgen ook de kans te switchen naar een andere depotheek of naar onze centrale ziekenhuisapotheek. Dat houdt het werk afwisselend”, sluit Van Mil af.