Assistmedewerkers stimuleren cardiologiepatiënten om aan tafel te eten

Op de verpleegafdeling Cardiologie in het Reinier de Graaf Gasthuis zijn Assistmedewerkers onlangs gestart met het stimuleren van patiënten om uit bed te komen en aan tafel te eten. Assistmedewerker Aartie Ramesar nodigt patiënten dagelijks, samen met de andere collega's, uit om aan tafel te eten.

Aartie Ramesar: "Niet iedereen kan of wil uit bed komen, maar ik probeer het altijd. Het is goed voor de patiënten als ze uit hun bed komen, even bewegen en rechtop zitten als ze eten. En het is gezelliger om met elkaar aan tafel te zitten tijdens het eten.” Fysiotherapeut Jessie Arts nam het initiatief om patiënten vaker aan tafel te laten eten. “Door actief te blijven, verminderen patiënten het risico op complicaties tijdens en na de ziekenhuisopname. Het project past bij ons streven om de mobiliteit van patiënten te blijven verbeteren."

Jessie heeft Aartie gevraagd om met haar mee te denken en te kijken waar de eventuele knelpunten zitten. Aartie: “Assistmedewerkers mogen, medisch gezien, geen patiënten uit bed halen, dus af en toe hebben we de hulp van de verpleegkundigen nodig. En soms, als een patiënt echt niet kan of wil, dan vraag ik of ze op de rand van hun bed willen zitten. Dan kunnen ze in ieder geval een beetje met hun benen bewegen. Alle beetjes helpen!”