Badbevallingen in Reinier de Graaf mogelijk met mobiel bevalbad

Vrouwen die onder begeleiding van hun verloskundige in het Reinier de Graaf Gasthuis bevallen, kunnen sinds kort gebruikmaken van het mobiele bevalbad. Het ziekenhuis wil zwangere vrouwen op deze manier meer mogelijkheden geven om hun bevalling naar eigen inzicht in te vullen. Zowel vanuit patiënten als verloskundigenpraktijken neemt de vraag naar badbevallingen namelijk toe.

Het mobiele bevalbad is speciaal op maat gemaakt om in de badkamers van de verlossuites van het ziekenhuis te passen. In ingeklapte vorm is het bad gemakkelijk te verplaatsen. Zodra er een aanvraag binnenkomt voor een badbevalling is het bevalbad binnen enkele minuten op te zetten. De binnenkant van het bad wordt afgedekt met een vervangbare hoes, zodat het bad schoon blijft voor de volgende gebruiker.

“Inmiddels hebben we de eerste bevalling in het bevalbad mogen begeleiden en iedereen was hier zeer positief over”, aldus Marjolein Verkleij, verpleegkundige van het Moeder en Kindcentrum. “De moeder stond bij binnenkomst in het ziekenhuis op het punt van bevallen. Toch was er voldoende tijd om samen met de vader en de verloskundige het bad op te zetten. Vervolgens is ze in het bad ontspannen bevallen van een gezonde baby en heeft ze nog een tijdje met haar kindje in het bad gelegen.”

Ontspannende werking

Verloskundige Tessa Büscher van Verloskundig Centrum DelVi was aanwezig bij de eerste badbevalling in Reinier de Graaf. “Bij deze bevalling zag je de pijnstillende en ontspannende werking van het warme water tijdens de uitdrijving”, zo vertelt ze. “Baby’s die in water geboren zijn, zijn in de eerste uren na de bevalling alerter en hebben een lager stressniveau. Ook bij deze baby zag je een grote alertheid na de bevalling.”

Daarnaast bevordert het warme water de ontsluiting bij de moeder en helpt het de weeën beter op te vangen. De baby hoeft direct na de bevalling niet in een handdoek gewikkeld te worden, maar kan in het water rustig bijkomen. De kersverse moeder kan het kindje vervolgens zonder doeken of kleding vasthouden. Dit huid op huid-contact stimuleert het borstvoedingsproces.

Het is uiteindelijk aan de verloskundige om te bepalen of het voor een zwangere vrouw verstandig is om gebruik te maken van het bevalbad of niet. In het spreekuur bij de verloskundig kan de aanstaande moeder aangeven of ze gebruik wil maken van het bad tijdens de bevalling. Doen zich tijdens de bevalling complicaties voor waardoor de zorg door een gynaecoloog moet worden overgenomen, dan wordt de badbevalling uit oogpunt van de veiligheid voor de moeder en het kind stopgezet.