Bamboeriet in beton?

Lopend langs de nieuwbouwgevel ziet u op ooghoogte een reliëf van bamboeriet. Heeft die bamboe een betekenis en is er een link met de rest van het ontwerp?

Architect Eric Wendel (EGM Architecten) onthult: “Het bamboeriet op het onderste gevelelement ‘verzacht’ de normaal harde uitstraling van het beton. Het gebruik van een natuurthema helpt hierbij. De keuze voor bamboe was snel gemaakt. Het is het snelst groeiende en daarmee meest duurzame grassoort die er is. Daarmee past het goed binnen het duurzame karakter van het gebouw.”

Verbinding

Het gevelreliëf van bamboe legt ook een verbinding met het interieur. “De balies op de poliklinieken zijn namelijk deels van bamboehout gemaakt,” vertelt Wendel. “Bovendien zorgt het bamboereliëf voor een symbolische verbinding met de grond. Doordat het bamboereliëf tussen de ramen doorloopt, geeft het bovendien het gevoel dat je tussen de bamboe door een blik op de buitenwereld kunt werpen.”

Bamboestengels

In de patio bij het bezoekersrestaurant aan de Reinier de Graafweg (bij de noodtrap) verwijst een afwijkend reliëf van metershoge bamboestengels specifiek naar de hoogte van het gebouw. Bijgaande close-up foto spreekt voor zich.