Bevolkingsonderzoek darmkanker in Reinier de Graaf

Hebt u meegedaan aan het bevolkingsonderzoek naar darmkanker? En is bij u een vervolgonderzoek nodig? U kunt dit vervolgonderzoek in Reinier de Graaf laten doen.*

Sinds januari 2014 krijgen mensen tussen de 55 en 75 jaar een uitnodiging van het RIVM om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek Darmkanker. Dit tweejaarlijkse onderzoek heeft als doel darmkanker in een vroeg stadium op te sporen. Hierdoor kan de sterfte door darmkanker dalen.

Deelnemers ontvangen een paarse envelop, met daarin een ontlastingstest. In het laboratorium wordt de ontlasting onderzocht op bloedsporen. Is de uitslag gunstig, dan ontvangen deelnemers na twee jaar opnieuw een uitnodiging. Wordt er wel bloed gevonden, dan krijgt de deelnemer een uitnodiging voor een vervolgonderzoek. Dit kan bij het Reinier de Graaf, ook als het RIVM een ander ziekenhuis heeft voorgesteld.

Sinds begin 2014 ontvangt Reinier de Graaf de eerste patiënten voor screening op darmkanker. Dat vervolgonderzoek bestaat uit twee delen: een intakegesprek en een inwendig kijkonderzoek (coloscopie). Op onze website over maag-darm-leverziekten vindt u meer informatie over de afdeling Endoscopie .

 

Bevolkingsonderzoek darmkanker; hoe werkt dat bij Reinier de Graaf?

Wie meedoet aan het bevolkingsonderzoek darmkanker, hoopt vanzelfsprekend niet te vernemen dat zijn testuitslag aanleiding vormt voor nadere studie. Is dat onverhoopt tóch het geval, dan is hij in Reinier de Graaf op de goede plek.

Lees dit artikel over hoe dit in zijn werk gaat.

In goede handen

Patiënten met dikke-darmkanker zijn bij Reinier de Graaf in goede handen. Dat blijkt uit een onafhankelijke vergelijking van zorgverzekeraar CZ onder Nederlandse ziekenhuizen. Onze chirurgen hebben veel ervaring met deze behandeling en leveren hierdoor betere zorg, stelt de zorgverzekeraar. De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK), een belangenvereniging bestaande uit 25 kankerpatiëntenorganisaties, is het hiermee eens. Voor de behandeling van darmkanker gaven zij het predicaat ‘goede zorg’.

Kijkoperatie is standaard bij endeldarmkanker

Voor patiënten met endeldarmkanker in Reinier de Graaf ligt het percentage kijkoperaties aanzienlijk hoger dan het landelijk gemiddelde. “Sterker nog”, vertelt Jan Willem Dekker, chirurg gespecialiseerd in maagdarmkanker, “een kijkoperatie is sinds enkele jaren bij Reinier de Graaf de standaard.

Lees het artikel Reinier de Graaf biedt gunstigste operatie bij endeldarmkanker .
 

Meer informatie over het Bevolkingsonderzoek darmkanker leest u op de website van het RIVM, www.bevolkingsonderzoekdarmkanker.nl.