Beweegboxen motiveren patiënten om dagelijks te bewegen

Vandaag hebben wij onze afdelingen Cardiologie, Orthopedie, Longziekten en Chirurgie voorzien van zogenoemde beweegboxen. In deze boxen zitten beweegmaterialen voor patiënten, zoals stressballen en stappentellers. Het doel hiervan is om patiënten meer te laten bewegen. 

De beweegboxen zorgen ervoor dat patiënten, onder begeleiding van verpleegkundigen, fysiotherapeuten en ergotherapeuten, elke dag op verschillende manieren in beweging komen. Zo kunnen we patiënten motiveren om dagelijks hun stappendoel uit te breiden en meer te wandelen.

Beweegweek 

“We hebben de boxen kunnen aanschaffen van sponsorgeld dat we hebben opgehaald gedurende de Beweegweek die we in 2018 organiseerden”, legt initiatiefneemster van de Beweegweek en ergotherapeut Maaike Philippo uit. “In het Reinier de Graaf ziekenhuis hechten we veel belang aan bewegen. Zo vinden we het belangrijk dat patiënten in beweging blijven voor, tijdens en na hun opname in het ziekenhuis. Dit zorgt er onder meer voor dat ze tijdens een opname door ziekte of na een operatie sneller herstellen en minder kans op complicaties hebben.” Inmiddels is het ziekenhuis druk bezig met de voorbereidingen voor een tweede Beweegweek, die plaatsvindt in september van dit jaar. 

Op de afdeling cardiologie doet een patiënt, onder begeleiding van een verpleegkundige, arm- en handoefeningen met een lichtgewicht weerstandstrainer.