Bewust bouwen

Dat het nieuwe ziekenhuis een duurzaam gebouw wordt staat vast. Energiezuinige installaties, grasdaken die water absorberen en extra isoleren en ondergrondse warmte- en koudeopslag. Maar hoe gaan we om met energie, water en afval tijdens de bouw?

We vragen het bouwplaatsmanager Toon Coenen van Hurks. “Wij nemen afvalscheiding en energiebesparing heel serieus. Bouwen gaat gepaard met enorme ladingen afval. Sinds de start van de bouw in 2012 is er al zo’n 453 ton afval afgevoerd.”

Slim omgaan met afval

“Door te kiezen voor 40 m3 afvalcontainers in plaats van een kleiner formaat hoeven er minder vrachtwagens te rijden om het afval af te voeren. Bovendien scheiden we het afval in acht verschillende stromen. Namelijk steenachtig afval, metaal, hout, gips, plastic, papier/karton, glas en bouw- en sloopafval (restafval).” Hout en restafval zijn de grootste afvalstromen. De laatste is tegelijkertijd de duurste omdat restafval verder gesorteerd moet worden.

Strenge regels

Om onduidelijkheden te voorkomen, staan de regels rondom afvalscheiding in zeven verschillende talen op de afvalcontainers. Zo weten de bouwvakkers én alle bedrijven die op de bouwplaats komen waar ze aan toe zijn. “Onze uitvoerders maken tijdens hun dagelijkse ronde over de bouwplaats foto’s van eventueel rondslingerend afval. Overtreders krijgen een financiële sanctie,” aldus Coenen.

Inzet Pharmafilterwater

Voor het aanlengen van cement en andere bouwgrondstoffen is veel water nodig. Coenen is dan ook trots te melden dat het ‘grijze’ gezuiverde water uit de innovatieve Pharmafilterinstallatie van Reinier de Graaf al veelvuldig is gebruikt tijdens de bouw. Dit kon door de aanleg van een dubbel waterleidingsysteem. Daarnaast is ook het energieverbruik in de winterperiode binnen de perken gebleven door slim om te gaan met de plaatsing en inzet van kachels. Duidelijk is dat Reinier de Graaf en de bouwcombinatie Hurks Kuijpers samen een zeer ‘groen’ team zijn.