Borstkankerzorg Reinier de Graaf voor de achtste keer beloond met Roze Lintje

De Mammapoli van het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft voor de achtste keer op rij het Roze Lintje ontvangen van de Borstkankervereniging Nederland (BVN). De BVN reikt het Roze Lintje dit jaar uit aan ziekenhuizen in Nederland die minimaal voldoen aan zes van de acht criteria voor patiëntgerichte borstkankerzorg en die door patiënten positief beoordeeld worden. Reinier de Graaf voldoet aan alle criteria en behoort daarmee tot de 30 ziekenhuizen die aan alle kwaliteitseisen voor patiëntgerichte zorg voldoen. Reinier de Graaf werkt al jaren aan patiëntgerichte borstkankerzorg en was het eerste ziekenhuis van Nederland met een aparte Mammapoli. 

Oncologisch chirurg Marcel Andriessen is blij met het Roze Lintje: “Het lintje is een mooie bekroning op ons werk. Samen met ons multidisciplinaire mammateam zetten wij ons dagelijks in om de beste borstkankerzorg te leveren. Zo weten patiënten die worden doorverwezen door de huisarts binnen een dag waar zij aan toe zijn. Daarnaast betrekken we de patiënt bij de behandeling. Vaak zijn er meerdere mogelijkheden voor behandeling. We nemen dan de tijd om de voor- en nadelen van deze mogelijkheden goed te bespreken. Neem bijvoorbeeld de keuze tussen een borstbesparende operatie of amputatie met reconstructiemogelijkheden. Bij Reinier de Graaf is het mogelijk om na een operatie waarbij een tumor uit de borst wordt verwijderd direct een reconstructie te krijgen. Veel patiënten kiezen dan ook daarvoor, maar we willen wel dat ze deze keuze weloverwogen maken.”

Naast goede medische zorg vindt Reinier de Graaf het belangrijk dat patiënten gedurende hun behandeling een vast aanspreekpunt hebben, het zogenoemde case management. Daarom zijn er zes verpleegkundig specialisten opgeleid die deze rol vervullen. Iedere patiënt krijgt een eigen verpleegkundig specialist toegewezen waar zij of hij gedurende de behandeling en nazorg terecht kan voor vragen. Nel van Holstein, verpleegkundig specialist van het eerste uur, licht toe: “Als je net van je arts te horen hebt gekregen dat je borstkanker hebt, is dat een enorme schok. Patiënten horen dan vaak niet meer wat de arts verder nog zegt. Als verpleegkundig specialist en aanspreekpunt zorg ik voor de juiste voorlichting en begeleiding, op het moment dat de patiënt hier aan toe is. Dat is maatwerk en patiënten waarderen dat. En zo hebben zij een beetje houvast tijdens de zware ziekteperiode.” 

Het Roze Lintje is een onderdeel van de Monitor Borstkankerzorg van de BVN. In de monitor vinden patiënten informatie over de borstkankerzorg per ziekenhuis en wat de ervaringen van andere patiënten zijn. De volledige resultaten, ook van andere ziekenhuizen in Nederland, zijn in te zien via de Monitor Borstkankerzorg. In de regio hebben ook het Haga Ziekenhuis en LangeLand Ziekenhuis het Roze Lintje ontvangen, de samenwerkingspartners van Reinier de Graaf binnen de Reinier Haga Groep.

Het team van de Mammapoli.