Borstkankerzorg Reinier de Graaf ziekenhuis beste in regio Haaglanden

Maandag 4 juli jl. heeft het Reinier de Graaf ziekenhuis het Roze Lintje van de Borstkankervereniging Nederland (BVN) ontvangen. Hiermee voldoet de mammapoli van het ziekenhuis ruimschoots aan alle criteria die de vereniging koppelt aan goede borstkankerzorg. Het Reinier de Graaf ziekenhuis is hiermee qua borstkankerzorg het beste ziekenhuis in de regio Haaglanden. De mammapoli, die tevens de eerste en grootste in de regio is, ontvangt voor de 6de keer deze belangrijke waardering. Landelijk voldeden slechts 17 andere ziekenhuizen ook aan alle criteria.

Een aantal van de beoordeelde criteria zijn tegelijk ook speerpunten van de borstkankerzorg in het Reinier de Graaf. Bijvoorbeeld de snelheid waarmee de patiënt de diagnose én het behandelplan krijgt. Is een operatie noodzakelijk, dan vind deze binnen 5 weken plaats. De impact die borstkanker en de behandeling op een patiënt heeft is groot. Daarom biedt Reinier de Graaf ook psychosociale begeleiding waarbij de patiënt persoonlijke informatie en praktische tips krijgt. Na afloop van de behandeling bezoekt de patiënt de nazorgpoli. Naast nacontrole is hier veel aandacht voor het herstel en wordt gekeken hoe de patiënt de draad weer kan oppakken.

Efficiënt en patiëntvriendelijk

Een ander in het oog springend punt die zowel de BVN als patiënten terug gaven, is het vaste aanspreekpunt tijdens de behandeling. Dit vaste ‘gezicht’ maakt onderdeel uit van het multidisciplinaire behandelteam, het zogenoemde mammateam. In dit team wordt dagelijks het behandelplan van alle nieuwe patiënten besproken. ’Door elkaar dagelijks in plaats van wekelijks te zien, zorgen we voor de meest optimale en efficiënte samenwerking. Dit komt de patiëntenzorg alleen maar ten goede’, aldus een trotse Martijne van ’t Riet, oncologisch chirurg.

Directeur Carina Hilders van het Reinier de Graaf: ‘In het Reinier hebben wij de borstkankerzorg rondom de patiënt georganiseerd. Dit is met name belangrijk bij behandeltrajecten die een multidisciplinaire benadering behoeven en een grote impact hebben op de patiënt. Ik ben er trots op dat de Borstkankervereniging dit waardeert met een 6de roze lintje en dat we deze waardering terug krijgen van onze patiënten’.
 

Bijzonder detail is dat patiënten Reinier de Graaf in hun omgeving aan zouden bevelen als het gaat om goede borstkankerzorg. Dit bleek uit de CQ-index, een methode om klantervaringen te meten.

Innovatie

Naast efficiënt en patiëntvriendelijk loopt Reinier de Graaf ook op het gebied van innovatie voorop. ‘Door middel van Tomosynthese, een techniek waarmee we driedimensionale foto’s maken, kunnen we de radiologische onderzoeken nog nauwkeuriger beoordelen. Hierdoor kunnen we nu ook kleinere tumoren opsporen die voorheen lastig te zien waren’, aldus Judith Reijnen, radioloog.


Wilt u de borstkankerzorg in verschillende ziekenhuizen met elkaar vergelijken kijk dan op de Monitor Borstkankerzorg.