Buitenterrein in beeld

Met de oplevering van het nieuwe Reinier de Graaf ziekenhuis in zicht is het tijd om het spiksplinternieuwe gebouw volgens alle wensen in te richten. Een mijlpaal! Tijd ook om de blik naar ‘buiten’ te richten. Projectmanager en directievoerder nieuwbouw Ad van Pelt (adviesbureau Stevens Van Dijck) heeft zijn jas al aan en staat klaar om het ziekenhuisterrein op te gaan.

 

Vanaf het allereerste begin is hij bij de nieuwbouw betrokken. “Het is geweldig dat het gebouw er nu staat. Er is keihard aan gewerkt.” Vlak voor de entree van het nieuwe ziekenhuis wijst hij op de reeds definitieve bestrating. De grote antracietkleurige tegels vormen een perfect geheel met de nieuwbouwgevel. “Ja, de architect heeft overal aan gedacht. Ook komt er nog een prachtig toegangsplein.” We lopen verder langs twee patio’s die, zoals Van Pelt zegt, vooral ‘groen’ moeten worden. Het thema natuur is belangrijk voor Reinier de Graaf, zowel voor de beleving binnen als buiten het gebouw.

Veiligheid met hoofdletters

Bij een compleet nieuw gebouw hoort ook spiksplinternieuwe bestrating. Natuurlijk komt die er, maar niet overal meteen definitief. Van Pelt legt uit: “Het terrein rondom het nieuwe gebouw blijft namelijk nog wel even in beweging. De gemeente start in 2017 met de verbreding van de Reinier de Graafweg. Dat biedt een groot voordeel: een directe verbinding met de A4 dus een nog betere bereikbaarheid van het ziekenhuis. Maar we zullen dus aan de zijde van de Reinier de Graafweg voorlopig alleen tijdelijk bestraten.” Of we nu definitief of tijdelijk bestraten, iedereen zal op een natuurlijke manier zijn weg blijven vinden, belooft Van Pelt. “Dat is vanzelfsprekend voor een gastvrij ziekenhuis als Reinier de Graaf. En niemand zal last hebben van de werkzaamheden op het terrein. Veiligheid met hoofdletters, daar staan we voor.”

Sloop

Ad laat verder nog weten dat het B- gebouw vanaf november dit jaar wordt gesloopt en daarna het H-gebouw. Tot die tijd zijn bepaalde ziekenhuisfuncties nog in gebruik. Na het realiseren van de parkeervoorzieningen zal de resterende ruimte volledig beschikbaar komen voor de markt, bijvoorbeeld voor woningbouw. Het nieuwe Reinier de Graaf optimaliseert het gebruik van de beschikbare vierkante meters, wat uitstekend past bij het duurzame karakter van de nieuwbouw.