Directeur Carina Hilders in interview AD: ‘Stewardessen als gastvrouw? Het is een serieuze optie’.

5 november - Stewardessen en obers als gastvrouw en gastheer in het Reinier de Graaf ziekenhuis? Het is een serieuze optie, nu de tweede coronagolf over de regio rolt en alle extra handen welkom zijn. ,,De inzet van zij-instromers in de zorg wordt steeds belangrijker”, zegt directeur Carina Hilders.

Het Reinier de Graaf ziekenhuis redt zich nog, maar de druk op het verplegend personeel blijft groeien. ,,Gelukkig kunnen we het aantal uitgestelde niet covid-gerelateerde ingrepen, in goed overleg met de betreffende patiënten, nog beperken”, zegt directeur Hilders.

,,De reguliere zorg loopt zo veel mogelijk door. Daar hebben patiënten ook recht op. Ook wij hebben de afgelopen tijd een aantal patiënten moeten overplaatsen. Dit is voor hen een ingrijpende ervaring. We moesten onlangs een mevrouw naar Leeuwarden overplaatsen; dat gaat je als zorgmedewerker en als mens erg aan het hart. Je realiseert je dan eens te meer dat het een zware tijd is, ook voor Reinier. De druk op onze zorgprofessionals is erg hoog.”

Stewardessen

Daarom doen Carina Hilders en haar team er alles aan om creatieve oplossingen te bedenken. Een ervan is ‘zwerm-organiseren’. Hilders: ,,Al tijdens de eerste golf zijn we begonnen om zorgmedewerkers op meerdere plekken binnen de organisatie in te zetten. Bijvoorbeeld een medewerker van een poli als buddy op de IC-afdeling. Vooral jongere collega’s vinden dat uitdagend. Ze kunnen een verschil maken op een plek waar ze anders niet zouden komen.”

,,Maar er zijn ook andere plekken in de organisatie waar we aan alternatieven denken. Juist in deze lastige tijd proberen we als Reinier de Graaf ziekenhuis onze gastvrijheid en begeleiding op een zo hoog mogelijk niveau te houden. Daarbij is de inzet van zij-instromers in de zorg een serieuze optie.”

,,We hebben een online platform opgezet en zijn al met de eerste mensen in gesprek om te zien of we een match kunnen maken. Je kunt dan denken aan stewardessen of mensen die normaal in de horeca werken. Zij zijn gewend om mensen elke dag gastvrij en tegelijk resoluut te begeleiden. Iets wat bij ons op de poli’s nu extra belangrijk is. Even een praatje, even op de regels wijzen, goed op weg helpen. We merken dat patiënten daar juist nu veel behoefte aan hebben. En door de inzet van deze zij-instromers krijgen zorgmedewerkers op andere plekken meer hun handen vrij.”

Waakzaamheid

Op dit moment zijn in het Reinier de Graaf ziekenhuis 29 covid-patiënten opgenomen, waarvan er zeven op de Intensive Care verblijven. Er zit nog een beetje rek in, maar waakzaamheid blijft geboden, zegt Carina Hilders.

,,We monitoren voortdurend wat nodig is en passen onze zorg daar dagelijks op aan. De afgelopen dagen zien we een iets lagere instroom van covid-patiënten op onze afdeling spoedeisende hulp. Ik hoop van harte dat deze trend doorzet.”

,,We willen niet toe naar een situatie waarin we onze reguliere zorg noodgedwongen nog verder moeten afschalen. Iedereen heeft namelijk recht op de juiste zorg, zowel coronapatiënten als niet-coronapatiënten. Samen zijn we daar verantwoordelijk voor. Dus roep ik iedereen op om vol te houden en zich aan alle coronamaatregelen te houden.”

Wel druk, geen paniek. Reinier heeft veel geleerd van de afgelopen maanden, aldus Carina Hilders. ,,Je leert in situaties als deze heel snel te schakelen. Werken in de zorg is vanaf nu denken in scenario’s; je weet niet wat er morgen op je af gaat komen. Onze medewerkers hebben dat ongelofelijk goed ingevuld. Al die bevlogen mensen in hun kracht te zien functioneren, dat is zo mooi.”