Chirurg Reinier de Graaf helpt kinderen in Bangladesh

Plastisch chirurg Michiel Schuringa opereert jaarlijks twee weken lang kinderen en jongvolwassenen in Bangladesh met aangeboren aangezichtsafwijkingen en vergroeiingen door brandwonden.

Onlangs vertrok hij weer naar het ontoegankelijke noorden van Bangladesh, waar hij met een klein team in totaal zeventig operaties in 9 dagen verrichtte op een ziekenhuisboot. De bevolking komt van heinde en ver met kleine bootjes naar de ziekenhuisboot. “Bij aankomst stonden er al vele patiënten klaar, die van te voren zijn gescreend door de vaste arts op de boot. We draaien lange, intensieve dagen in de enige operatiekamer op de boot, die 3 bij 4 is. Zo helpen we zoveel mogelijk patiënten, die zo’n ingreep gezien hun beperkte middelen anders nooit hadden kunnen ondergaan,” aldus Schuringa.

Voorbereidingen 2014
Schuringa, die alweer voor de derde keer in Bangladesh is geweest, richt zich nu op het verzamelen van zoveel mogelijk apparatuur én medisch specialisten om volgend jaar nog meer mensen te kunnen helpen op één van de drie ziekenhuisboten van de Stichting Friendship. Deze stichting initieert projecten op het vlak van gezondheidszorg, scholing, rampenpreventie en reconstructie.

Iedere patiënt is belangrijk
Een dag na zijn terugkomst in Nederland stond Schuringa alweer op de operatiekamer in het Reinier de Graaf. Veel moeite om te schakelen had hij niet: “Een kind in Bangladesh kan last hebben van spraakproblemen door een hazenlip, maar voor mij telt een patiënt in Nederland  met een ander probleem even hard.”