Delftenaar krijgt eerste mini pacemaker

​Begin augustus kreeg de 89-jarige meneer Smit uit  Delft als eerste  van de twee patiënten in het HAGA ziekenhuis een Micra-pacemaker kreeg. Het is de kleinste draadloze pacemaker ter wereld; de Micra™ Transcatheter Pacemaker van Medtronic.  Dr. Mike Scheffer, verbonden aan het Reinier de Graaf ziekenhuis en het Haga ziekenhuis is een van de weinige artsen in Nederland die de operatie na een pittige training in Amerika mag uitvoeren. De operatie van de heer  Smit is onderdeel van een wereldwijde observationele registry, waar in de komende 3 jaar minimaal 1.440 patiënten in 150 ziekenhuizen wereldwijd worden gevolgd om de effectiviteit van deze mini-pacemaker op de lange termijn te bevestigen.

Bij de pacemaker controle van de heer Smit  in het Reinier de Graaf blijkt dat de pacemaker, ter grootte van een vitaminepil, prima functioneert. “Het is in wezen niets bijzonders voor mij geweest. Voor de patiënt is deze operatie een fluitje van een cent. Ik was na 48 uur weer thuis”, vertelt de heer Smit opgewekt. “Voor de dokter is het een moeilijke operatie, dat zeg ik toch goed dokter?”, vraagt de heer Smit. Dr. Scheffer beaamt dat volmondig: “Dat klopt, het is geen makkelijke operatie. Als u maar beter wordt!

Mooi he”, zegt hij terwijl hij glimlachend de minuscule pacemaker laat zien. Vanochtend nog heeft de heer Smit thuis de helft van alle ramen gelapt. “Toen was ik wel moe”, zegt hij. “Ja, ik had natuurlijk gehoopt dat ik mij weer als een jonge hinde zou voelen”, grapt hij, “maar dat is dan net niet gelukt. Ach”, vervolgt hij: “Een staaroperatie is pas vervelend, dan zou je zitten met een zware handicap. Maar als dit niet was gelukt, dan was ik voor de zwarte kraaien geweest. U begrijpt wel wat ik daarmee bedoel toch?!” Een grote glimlach. “Weet u, het is maar hoe je het bekijkt”, zegt hij wijselijk. “Weet u, ik ben nu eenmaal een nuchter mens en dan moet je ook maar gewoon nuchter blijven.”

De mini-pacemaker zorgt ervoor dat de hartslag van meneer Smit niet te traag wordt. Hij heeft ook medicatie nodig om zijn hartslag niet te hoog te laten zijn. “De meeste mensen hebben maar één remedie nodig”, zegt dokter Scheffer tegen zijn patiënt. “Maar u heeft en een pacemaker nodig en medicatie. Tussen deze twee proberen we de juiste balans te vinden, zodat u weer zoveel mogelijk kunt doen wat u voorheen ook deed. De minipacemaker werkt voortreffelijk, met de medicatie moeten we testen wat de juiste dosering is. ’Dat doe ik wel voorzichtig en met kleine stapjes, want u bent ook de jongste niet meer”, zegt Scheffer. Dat geeft de heer Smit ruiterlijk toe.


Tekst: Erna Bosschart