Delfts Blauws in tegelvloer

In het nieuwe ziekenhuis loopt één centrale verbindingsgang, de ‘aorta’, die iedereen via de kortste route naar de plek van bestemming leidt. Uitgangspunten bij de keuze voor de vloer van deze gang waren warmte en dynamiek met een knipoog naar de Delftse locatie.

Qua beleving is het direct duidelijk dat je op de hoofdroute binnen het ziekenhuis bent. Overal komt marmoleum op de vloer, behalve op deze centrale verbindingsroute. De in aardetinten gekleurde tegelvloer wordt verfraaid door lichtblauwe ‘diamantjes’, ofwel gedraaide vierkantjes. Deze vorm is ontstaan door het patroon dat zich binnenin vormt als je vier Delfts Blauwe tegeltjes tegen elkaar aanlegt. 

Afleiding

“Het mooie is dat deze blauwe diamantjes als het ware oplichten als je door deze  verbindingsgang loopt. Het wekt de nieuwsgierigheid op en zorgt zo voor een stukje afleiding. Het lijkt namelijk alsof de diamantjes in een willekeurig patroon liggen, wat niet zo is,” aldus architect Eric Wendel (EGM Architecten). Het mooie kleurencontrast en de dynamiek van de blauwe vlakjes maakt deze belangrijke hoofdroute tot een ware blikvanger.