Delftse Elfstedentocht brengt patiënten in beweging

Omdat een Elfstedentocht in Friesland er voorlopig niet in lijkt te zitten, heeft het Reinier de Graaf ziekenhuis weer een eigen editie georganiseerd. Tijdens de Delftse Elfstedentocht konden patiënten rondjes lopen door het ziekenhuis om fit te worden of te blijven. Met een stempelkaart in de hand en warme chocolademelk en erwtensoep als beloning deden veel van hen enthousiast mee.

De fysiotherapeuten en ergotherapeuten van Reinier de graaf organiseren de Delftse Elfstedentocht om patiënten in beweging te krijgen. Bewegen tijdens de opname heeft namelijk allemaal voordelen, zoals een kleinere kans op complicaties als gevolg van een behandeling. “Jullie zijn allemaal winnaars door deel te nemen”, aldus chirurg Maarten van der Elst die het startschot gaf. “Je wint aan conditie, aan respect en aan zelfvertrouwen in moeilijke tijden.”

Voor deze derde editie van de Delftse Elfstedentocht waren de gangen van het ziekenhuis wederom rijkelijk versierd. Zo konden patiënten tijdens het lopen filmbeelden bekijken van de ‘echte’ Elfstedentocht en op verschillende punten tijdens de route een stempel laten zetten bij een van de elf steden. Ze werden aangemoedigd door bezoekers en medewerkers van het ziekenhuis en na afloop kregen alle deelnemers een medaille.

Begeleiding

Tijdens de Elfstedentocht kregen de patiënten begeleiding van de fysiotherapeuten en ergotherapeuten. Om de 50 meter was er de mogelijkheid om even uit te rusten. Iedereen deed mee naar eigen kunnen, met of zonder hulp van rollator en/of rolstoel. Onder de deelnemers waren ook patiënten van de inpandige revalidatie-afdeling van zorginstelling Pieter van Foreest.

De deelnemende patiënten hebben waren erg blij met de mogelijkheid om in beweging te komen. “Momenteel wacht ik op een operatie die over een paar dagen plaatsvindt en het is fijn om bezig te zijn”, aldus een van de deelnemers. “Ik blijf in beweging door op een hometrainer te fietsen en rondjes te lopen in het ziekenhuis, maar het is ook goed om zo met elkaar bezig te zijn.” Een andere deelnemende patiënt is al behandeld en nu aan het revalideren: “Het gaat de goede kant op, mede door dit soort activiteiten. Ik vind het ontzettend leuk dat ze dit georganiseerd hebben.”

De warme chocolademelk en de erwtensoep zijn beschikbaar gesteld door horecapartner Vermaat.