Derde roze lintje voor Borstkankerzorg


Voor het derde jaar achtereen bedeelt de Borstkankervereniging Nederland (BVN) Reinier de Graaf een roze lintje toe voor de uitstekende borstkankerzorg. De mammapoli van ons ziekenhuis voldoet aan àlle 12 kwaliteitscriteria en slaagt dus met vlag en wimpel. Slechts 7 andere Nederlandse ziekenhuizen behaalden eenzelfde resultaat. Om in aanmerking te komen voor het felbegeerde lintje moet een ziekenhuis voldoen aan minimaal 10 kwaliteitseisen.

Reinier de Graaf heeft met Nederlands eerste mammapoli (1994) veel ervaring met en kennis over borstaandoeningen. Ons multidisciplinaire team bestaat uit vaste mensen die zich vrijwel alleen met borstkanker bezighouden. De nauwe samenwerking binnen dit team heeft grote voordelen voor de patiënt. Zo kunnen tijdens het eerste polibezoek niet alleen de diverse onderzoeken gepland worden, maar wordt vaak ook meteen een behandelplan besproken. De artsen van de mammapoli zijn gespecialiseerd in het 'oncoplastisch opereren': het kwaadaardige weefsel verwijderen met een cosmetisch mooi resultaat. Tevens hebben zij veel ervaring met directe reconstructie na amputatie.

Aangescherpte normen

De toekenning van het roze lintje is dit jaar extra bijzonder, omdat de normen voor optimale borstkankerzorg aangescherpt zijn ten opzichte van vorig jaar. Met ongeveer 300 behandelde borstkankerpatiënten per jaar, waarvan 96%  binnen 10 werkdagen na het eerste polikliniekbezoek de diagnose krijgen, voldoet ons ziekenhuis ruimschoots aan de norm (respectievelijk 100 en 95%). Belangrijk weegt ook het kleine percentage (2,8 % tegenover een norm van <15%) patiënten waarbij kankerweefsel achterblijft na een borstsparende operatie. Deze items gelden als zogenaamde 'must haves'. BVN stelt bovendien dat bij 90% van de patiënten de behandeling binnen vijf weken na de definitieve uitslag van het weefselonderzoek moet worden gestart. Bij onze mammapoli ligt dit percentage op 91%. Patiënten krijgen dus niet alleen de beste, maar ook een snelle behandeling.

Keuze ziekenhuis

Alle informatie rondom borstkankerzorg in Nederlandse ziekenhuizen is voor patiënten inzichtelijk via de Monitor Borstkankerzorg. Zij kunnen hier zien welke zorg een ziekenhuis biedt, hoe deze door mensen is ervaren en een vergelijking maken tussen verschillende ziekenhuizen. De combinatie van ziekenhuisinformatie en patiëntervaringen geeft een goed beeld van wat patiënten in elk ziekenhuis kunnen verwachten. Op die manier biedt het mensen ondersteuning bij het maken van hun keuze voor een ziekenhuis.