Dialyse afdeling organiseert actiemaand over eiwit en fosfaat

Wekelijks bezoeken ongeveer 65 patiënten met een slechte nierfunctie de dialyse afdeling van het Gasthuis. Zij moeten hun leefstijl helemaal aanpassen naar de richtlijnen voor dieet, vochtinname en medicatie. Niet gemakkelijk. Daarom komen de dialyseverpleegkundigen en diëtisten in oktober in actie en geven op een leuke en leerzame manier extra aandacht aan eiwit en fosfaat.

Het blijkt dat veel patiënten moeite hebben om zich te houden aan de richtlijnen voor dieet, vochtinname en medicatie. Hierdoor wordt het risico op een te hoge fosfaatwaarde groter. Dit heeft een negatief effect op de gezondheid van patiënten. 

Informatiekaart en quiz 

De maand oktober begint voor dialysepatiënten met een opfrisser over de richtlijnen voor eiwit- en fosfaatinname. Een informatiekaart helpt ze hierbij. Daarnaast bespreken patiënten hun bloeduitslagen en medicatie met verpleegkundigen en diëtisten. Ook staat er op de afdeling een tafel met daarop voorbeelden van eiwitrijke en fosfaathoudende voedingsproducten zodat patiënten kunnen zien bij welke producten het nodig is om medicatie in te nemen. Aan het einde van de maand wordt de kennis van patiënten over de richtlijnen voor eiwit- en fosfaatinname getoetst met een quiz en beloond met een klein prijsje.  

De dialyse afdeling hoopt dat de actiemaand voor meer bewustwording  zal zorgen en dat de fosfaatwaarden van patiënten zullen dalen. Om dit te kunnen bepalen zullen de fosfaatwaarden van begin oktober vergeleken worden met die van begin november.