Dialysepatiënten fietsen eigen Tour

Op de afdeling Dialyse van het Reinier de Graaf ziekenhuis wordt een eigen Tour de Dialyse gefietst. In totaal 20 dialyse patiënten en 15 medewerkers doen mee aan deze Tour. Van Vliet Contrans beloont de prestaties met een nieuwe dialysefiets en een nieuw fietstenue voor de winnaar. Anil Mohan (zie foto) is één van de favorieten om deze tour te winnen. Hij fietst normaal gesproken vier maal per week minimaal twee uur tijdens het dialyseren. 

Anil Mohan is één van de favorieten van de Tour de Dialyse

Epo in het fietsdossier

Alle deelnemers hebben hun eigen fietsdossier. De patiënten houden via een tijdklok bij hoeveel minuten zij gefietst hebben en voor elke minuut fietsen wordt er vier kilometer berekend. Deze afstand wordt dan genoteerd in het persoonlijk fietsdossier. Hierin wordt ook genoteerd wanneer zij Neorecormon ( EPO ) krijgen, de zogenaamde dopingcontrole. De Tour de Dialyse is namelijk de enige Tour met legaal Epogebruik. Uiteindelijk worden alle kilometers bij elkaar opgeteld en is er duidelijk welke ploeg en welke patiënt er de meeste kilometers hebben gefietst. Judith Holsteijn is een van de organisatoren van deze Tour de Dialyse. Ook zij draagt haar steentje bij.

 
Judith Holsteijn zet zich altijd volledig in voor haar patiënten

 

Afvalverwerkingsbedrijf Van Vliet Contrans uit Wateringen steunt de afdeling Dialyse vanuit de Stichting Vrienden van Reinier de Graaf. Van Vliet Contrans is in deze regio ook bekend doordat zij velen jaren met een eigen wielerploeg rondreden. Als Maatschappelijk verantwoord ondernemer is dit een mooie kans om de liefde voor de fiets te combineren met het goede doel. “Het feit dat afvalverwerking centraal staat bij het dialyseren en bij Van Vliet Contrans maakt de samenwerking nog vanzelfsprekender”. Aldus Leo Schipper, manager Verkoop van Van Vliet Contrans.

Nog meer sponsoren

Binnenkort kan de afdeling Dialyse met behulp van de Stichting Vrienden van Reinier de Graaf twee nieuwe fietsen aanschaffen. Van Vliet Contrans sponsort de eerste, de Gebouwenloop samen met de Raad van Bestuur van het Reinier de Graaf ziekenhuis en bewonersorganisatie Delft sponsoren een tweede. Zo kan de afdeling Dialyse tegemoet komen aan de stijgende populariteit van het fietsen tijdens de behandeling.

Voordelen van fietsen

Momenteel is er op de afdeling Dialyse één dialysefiets en twee kleine trappers die op speciale stoelen passen. Vooral omdat er steeds meer patiënten zijn die willen gaan fietsen tijdens dialyse heeft de afdeling meer fietsen nodig. Door het gebruik van de fiets krijgt de patiënt, die voor de dialysebehandeling meestal drie tot vier keer per week naar het ziekenhuis moet komen, een betere doorstroming van het bloed. Ook worden afvalstoffen makkelijker afgevoerd, verbetert de fysieke conditie en helpt fietsen tegen het verschijnsel dat dialysepatiënten kennen als 'rusteloze benen'. Daarnaast herstelt de patiënt sneller tussen de behandelingen en ervaart de patiënt het fietsen als een leuke afleiding tijdens de behandeling die meestal tussen de vier en vijf uur duurt.