Dialysepatiënten in beweging tijdens finish Tour de Dialyse

Fanatieke fietsers, bolletjestruien en een enthousiast publiek. Nee, we hebben het hier niet over de Tour de France, maar over de Tour de Dialyse van het Reinier de Graaf ziekenhuis. Deze alternatieve wielerronde vond dit jaar voor de derde keer plaats op de dialyse-afdeling. Deelnemende patiënten fietsen tijdens hun dialyse mee in hun eigen tour om kilometers te maken en hun behandeling te veraangenamen.

Tijdens de Tour de Dialyse is de afdeling in Franse sferen: foto’s van de ‘officiële’ tour hangen in de gang, deelnemers worden getrakteerd op versnaperingen en de verpleging reikt medailles uit aan de deelnemers. De gefietste kilometers worden bijgehouden op scoreborden in de gang. “Maar meedoen is bij de Tour de Dialyse belangrijker dan winnen”, aldus dialyseverpleegkundige Joop Benning.

“Deelnemende patiënten fietsen hoe lang ze kunnen. Voor de een is dat een half uur per bezoek, voor de ander misschien wel twee uur. Het gaat erom dat de patiënten tijdens hun dialyse een vorm van afleiding hebben en een doorbreking van hun behandeling. Sommigen van hen komen hier wel vier keer per week voor hun dialyse en liggen dan meerdere uren in bed.”

Meedoen aan de Tour de Dialyse zorgt niet alleen voor de nodige afleiding, maar is voor patiënten ook nog eens gezond. Zo hebben patiënten die fietsen tijdens de dialyse een stabielere bloeddruk en raken ze hun afvalstoffen beter kwijt. Fietsen helpt daarnaast tegen rusteloze benen tijdens de behandeling en het vermindert kramp.

Om patiënten tijdens de Tour de Dialyse uit te dagen, houdt de verpleging het totale aantal gefietste kilometers bij. Door één minuut te fietsen, leggen patiënten vier kilometer af. Een van de topscoorders is de heer Peters. Hij heeft tijdens deze alternatieve wielerronde twaalf etappes gefietst en in totaal 3292 kilometer afgelegd. Goed voor een medaille, een bos bloemen en zoenen van de verpleging.

Voor meneer Peters is dit waarschijnlijk de eerste en laatste keer dat hij deelneemt aan de Tour de Dialyse; hij staat namelijk ingepland voor een niertransplantatie. Voor patiënten die minder geluk hebben, zijn de fietsen ook na afloop van de Tour de Dialyse te gebruiken. Daarnaast wil de afdeling inhaken op andere sportevenementen om de deelnemers te laten fietsen, zoals een Elfstedentocht op de fiets. Alles om patiënten enthousiast te maken om tijdens hun dialyse toch te bewegen.

De dialyse-afdeling hoopt dit enthousiasme verder te verhogen door de aanschaf van het zogenoemde Fietslabyrint. Dit zijn schermen met daarop interactieve fietstochten. Gebruikers zien daarmee tijdens het fietsen beelden van steden en landschappen en kunnen op verschillende punten kiezen of ze links- of rechtsaf willen slaan. Deze schermen worden gemonteerd op de dialysefietsen van de afdeling.

Deze wens moet nog omgezet worden in realiteit. Wilt u hier een bijdrage aan leveren? Neem dan contact op met Rowena Timmermans van de stichting Vrienden van Reinier de Graaf.