Directievoorzitter Reinier de Graaf in inspirerend India

Carina Hilders (links) en haar Indiase collega

“Indrukwekkend”, zo noemt directievoorzitter Carina Hilders van Reinier de Graaf haar bezoek aan het Global Hospital in Madhuban, India. Eind 2014 vertrok ze hier naar toe om zich als gynaecoloog voor de lokale bevolking in te zetten en haar buitenlandse collega’s bij te scholen. Op donderdag 20 oktober reisde ze opnieuw af naar het bergdorp, ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het lokale ziekenhuis. Én om de samenwerking verder vorm te geven.

Talrijke operaties en andere gynaecologische ingrepen voerde Carina er “op een berg in the middle of nowhere” uit. Ook leerde zij haar Indiase collega om te gaan met de hysteroscoop, een instrument waarmee artsen diagnoses aan en kijkoperaties in de baarmoeder kunnen uitvoeren. Inmiddels is duidelijk dat de samenwerking tussen het ziekenhuis in India en Reinier de Graaf vaste vormen aanneemt. Zo komen er volgend jaar twee OK-assistenten uit India meelopen in Delft en vertrekt een Delftse verpleegkundige tijdelijk naar India.

Pure zorg

Carina werd gepakt door de lokale werkethos. “Alle artsen en verpleegkundigen staan heel dicht bij de patiënten. Ze willen allemaal iets wezenlijks voor hen betekenen, er echt voor hen zijn. Iedereen helpt mee, niemand zeurt over een te korte koffiepauze of over het weekend doorwerken. Er is een enorme toewijding. Bijna alle tijd die ze hebben, wordt direct aan de patiënten besteed.” Volgens Carina is dat mogelijk, omdat er veel minder bureaucratie is dan bij ons. “De zorg is daar nog heel puur en dat geeft enorm veel positieve energie.”

Grenzeloos Reinier

Die energie gunt Carina ook andere zorgprofessionals. Daarom is ze enthousiast over de commissie ‘Grenzeloos Reinier’ die Reinier de Graaf aan het oprichten is. Deze ondersteunt collega’s die humanitair vrijwilligerswerk in het buitenland willen doen. Het ziekenhuis toon hiermee zijn maatschappelijke betrokkenheid en verbondenheid met patiënten in nood over de grenzen. Carina hoopt dat collega’s die op buitenlandse missie gaan net zo geïnspireerd terugkomen en hun ervaringen gebruiken voor hun werk bij Reinier de Graaf. “Laat dit mensen aanzetten om na te denken over hoe wij ook hier ons werk weer terug kunnen brengen naar de essentie.”