Donatie Team Westland maakt nieuw onderzoek naar kanker mogelijk

De eerste patiënten van het Reinier de Graaf ziekenhuis hebben meegedaan aan een nieuw, experimenteel onderzoek om een betere, individuele behandeling voor kanker vast te stellen. Bij deze werkwijze wordt het volledige DNA van de tumor van patiënten met uitgezaaide kanker  in kaart gebracht. De onderzoekers willen hierdoor meer inzicht te krijgen in de ontwikkeling van kanker, om zo patiënten in de toekomst beter te kunnen behandelen. De deelname aan het onderzoek wordt mogelijk gemaakt door een gift van Team Westland.

Ruim veertig fietsers en twintig wandelaars van Team Westland beklommen afgelopen zomer de Tourmalet in Frankrijk in de strijd tegen kanker.  Zij haalden hiermee 485.000 euro op voor regionale goede doelen. Team Westland heeft via de Stichting Vrienden van Reinier de Graaf 50.000 euro van dit bedrag gedoneerd aan het oncologisch centrum van de Reinier Haga Groep.

Door deze donatie kan Reinier de Graaf deelnemen aan het Center for Personalized Cancer Treatment (CPCT). Dit is een groot laboratorium waarin onderzoekers met behulp van mega-computers de biologische karaktertrekken van de tumorcellen van patiënten bestuderen.

Het doel van dit onderzoek is om de behandelingsmogelijkheden van kanker beter in kaart te brengen. Zo kunnen wij hopelijk op basis van de informatie uit het DNA van de tumor in de toekomst voorspellen bij wie een bepaalde behandeling aanslaat en bij wie niet. Soms leidt deze informatie bij deelnemers aan dit onderzoek tot een nieuwe behandelmogelijkheid, die vervolgens getest kan worden. Het is helaas nog niet gegarandeerd dat het onderzoek of deelname hieraan daadwerkelijk leidt tot een betere behandeling van deze ziekte.

De oncologen van Reinier de Graaf bepalen of een patiënt geschikt is voor deelname aan het onderzoek of niet. “Iedere patiënt met uitgezaaide kanker die niet of niet goed reageert op een behandeling komt in principe in aanmerking voor deelname aan dit onderzoek”, aldus Vincent Dezentjé, medisch specialist bij Reinier de Graaf. “We willen zoveel mogelijk patiënten mee laten doen om de zorg voor kankerpatiënten steeds beter te maken in de toekomst. Wij zijn enorm blij met de ongelooflijke  inzet van Team Westland om dit mogelijk te maken.”