Doorverwijzing voor 1 op de 5 bezoekers huidkankerscreening

De jongste bezoeker was 12 en de oudste 75 jaar. Er was veel belangstelling voor de huidkankerscreening van de dermatologen van Reinier de Graaf op zaterdag 30 mei. In 4 uur tijd  screenden ze 121 personen op verdachte plekjes van de huid. Het resultaat: 1 op de 5 mensen kreeg een doorverwijzing naar de huisarts.

Huidkanker en voorstadia

Bij 3 personen troffen de dermatologen een moedervlek aan die duidt op een melanoom. Dit is een agressieve kwaadwaardige plek van de pigmentcellen in de huid. Ook werd bij 6 mensen een onrustige moedervlek aangetroffen . Bij 7 personen diagnosticeerden de dermatologen een basaalcelcarcinoom, een oppervlakkige vorm van huidkanker. En in 9 gevallen was er sprake van een voorstadium van huidkanker.

Toename

Dermatoloog Tijssen: “We hebben dit jaar meer melanomen opgespoord. We  zien ook een duidelijke toename van het aantal huidkankergevallen en de voorstadia daarvan. De oorzaak van de stijging van het aantal huidkankergevallen ligt vooral in de onbeschermde blootstelling aan de zon en ook aan het veelvuldig gebruikmaken van een zonnebank. Zonverbranding op jonge leeftijd vergroot eveneens het risico op basaalcelcarcinoom en het ontwikkelen van een melanoom.”

Goed initiatief

De Huidkankerdag wordt door de meeste bezoekers als een laagdrempelig en goed initiatief gezien.  De 54-jarige Giel Wijgerangs kwam er helemaal voor uit Den Haag. “Met het ouder worden, krijg ik ineens allemaal vlekjes op mijn lichaam. Je wilt dan toch zeker weten dat er niets aan de hand is. Het is fijn dat ik er nu, zonder verwijzing, door een dermatoloog naar kan laten kijken.”

Bewustwording

Met de gratis huidkankerscreening willen de dermatologen niet alleen bewustwording creëren om de huid goed te controleren op veranderingen. “Het gaat ons vooral ook om preventie van huidkanker,” zegt dermatoloog Tijssen. “Het is belangrijk je optimaal tegen de zon te beschermen. Niet alleen als je naar het strand of op vakantie gaat. Maar altijd als je de zon in gaat. Dus ook als je lang buiten winkelt, wandelt of op de fiets rijdt. Goed insmeren met een zonnebrandcrème, minimaal factor 20,  en regelmatig bijsmeren, is het devies. En, liever niet onder de zonnebank of beperk het zonnebankbezoek tot ten hoogste 10 keer per jaar als je volwassen bent. Kinderen en jongeren mogen helemaal niet onder de zonnebank.”

Wanneer naar de huisarts?

Naast preventie is zelfcontrole belangrijk. Waar moet je op letten?  Dermatoloog Tijssen: “Verandert een moedervlek van kleur, vorm of grootte, gaat de moedervlek jeuken, bloeden of is de vlek pijnlijk, raadpleeg dan de huisarts. Dit is ook het advies als er sprake is van een slecht genezend wondje of een plekje dat op eczeem lijkt maar niet verdwijnt als het daarvoor behandeld wordt.  Hoe eerder verdachte plekjes worden ontdekt des te groter de kans op het voorkomen van huidkanker of het tijdig starten van een behandeling ervan.”

Afspraak

Voor een consult op de afdeling Dermatologie is een verwijzing van de huisarts nodig. De dermatologen van Reinier de Graaf houden spreekuur in het Gasthuis Delft, Diaconessenhuis Voorburg, Behandelcentrum Westland in Naaldwijk en Gezondheidscentrum De Reef in Ypenburg, Den Haag. U kunt via 015 – 260 68 00  een afspraak maken.