E-recept vervangt papieren medicatievoorschrift

Reinier de Graaf, LangeLand Ziekenhuis, HagaZiekenhuis en 117 apotheken in de regio Haaglanden zijn overgestapt op het e-recept. Artsen hoeven geen papieren recept voor de apotheek meer aan de patiënt mee te geven. De Reinier Haga Groep, waartoe Reinier de Graaf behoort, heeft 6 juni een convenant getekend met de apothekersvereniging EFDH dat dit mogelijk maakt.

Artsen van Reinier de Graaf hádden al de mogelijkheid om een elektronisch recept naar de apotheek te sturen. Maar omdat een recept met een handtekening ondertekend moet worden, en dit digitaal niet kan, kreeg de patiënt tóch nog een papieren recept mee. In het convenant is vastgelegd dat de arts en de apotheker het e-recept nu als volwaardig recept beschouwen. 

‘Logische stap’

Reinier de Graaf zet hiermee weer een belangrijke stap in de digitalisering van Reinier de Graaf. Directeur bedrijfsvoering Stefan Kroese: “De huisartsen en apotheken in de regio werken al met het e-recept. Deze stap is niet meer dan logisch. Het past in onze missie om de zorg laagdrempeliger te maken voor de patiënt door hem digitale mogelijkheden en meer regie te geven.” 

Eén druk op de knop

Longarts Toon van der Looi heeft al ervaring met het e-recept. Hij heeft deelgenomen aan een proef met twee apotheken. “Met letterlijk één druk op de knop verstuur ik een recept rechtstreeks naar de apotheek. De patiënt kan het papieren recept niet meer vergeten en de apotheek kan het medicatievoorschrift alvast voorbereiden, waardoor de wachttijden korter worden. Minder papier is ook beter voor het milieu. Ik zie alleen maar voordelen.”  

117 apotheken

Paul de Wolf, ziekenhuisapotheker van Haga, noemt nog een aantal andere voordelen. “Het is snel en de apotheker hoeft niets over te schrijven in het eigen apotheeksysteem, waardoor fouten kunnen worden voorkomen. Het e-recept is ook minder fraudegevoelig.” 117 apotheken in de regio Haaglanden, het overgrote deel van de apotheken, doen mee met het e-recept. In de loop van het jaar zullen steeds minder patiënten een papieren recept meekrijgen. Het doel is in 2019 minimaal 30 procent van de voorgeschreven medicatie elektronisch te versturen. 

De bestuurders van de drie ziekenhuizen (2e van links Stefan Kroese Reinier de Graaf) en voorzitter van EFDH samen aan tafel om het convenant te tekenen.