Een tien, daar gaan we voor’

Hij kijkt vooruit, houdt continu de vinger aan de pols en is een soort spin in het web bij de bouw van het nieuwe Reinier de Graaf: projectmanager en directievoerder Ad van Pelt. Zijn rol als intermediair tussen het ziekenhuis en de bouwcombinatie Hurks-Kuijpers is cruciaal. Waarom? Hij zorgt ervoor dat de oplevering van het gebouw volgens de gemaakte afspraken over prijs, kwaliteit en tijdsduur gebeurt.

Ad van Pelt (adviesbureau Stevens Van Dijck) is bepaald geen groentje op bouwgebied. Zo begeleidde hij onder meer de nieuwbouw van Vrouw & Kind bij het Radboud UMC, het Deventer Ziekenhuis en voor de Isala Klinieken in Zwolle. “Maar dit project is toch wel heel bijzonder. Niet alleen omdat ik dit traject vanaf het Programma van Eisen echt van A tot Z meemaak. De zorg is enorm betrokken en geeft zelfs nu nog input. Natuurlijk wordt daar naar geluisterd. Als er vragen vanuit de zorg zijn, speel ik ze door naar de bouwcombinatie en kijken we samen of we zaken kunnen inpassen binnen de planning. Zijn er nieuwe zorgontwikkelingen waardoor er een aanpassing in het gebouw moet komen, dan gebeurt dat ook. Mits zo’n aanpassing van groot belang is natuurlijk.” De gedreven directievoerder noemt nog een pluspunt van dit bouwproject. “In het volledige gebouw is een watermistblusinstallatie aangelegd. Hiermee gaat Reinier de Graaf echt een stap verder. Het is een uniek systeem dat zorgt voor optimale brandveiligheid voor patiënten, bezoekers en medewerkers.”

Intensieve samenwerking

“Een nieuw ziekenhuis bouw je natuurlijk niet alleen. ‘Schoenmaker blijf bij je leest’ zeg ik altijd. Daarom bestaat het bouwbureau uit een team van zeer ervaren, vakbekwame collega’s die elk een discipline vertegenwoordigen. De kwaliteit van het werk wordt door een vijftal opzichters namens het ziekenhuis gevolgd. Bovendien werken we nauw samen met alle betrokken partijen, waaronder ook de gemeente Delft. De aanvraag voor een vergunning mag nooit als een verrassing komen. We zitten dan ook regelmatig met de gemeente rond de tafel om zo een traject optimaal te kunnen doorlopen.”

Op de bouwplaats heeft Van Pelt een vast samenwerkingsritueel. Klokslag 7.30 uur, koffie in de hand, gaat hij in ‘ochtendgebed’ met de collega’s. “We nemen dan alle lopende zaken door. Zo kan ik tijdig inspelen op knelpunten, weten we wat er gaande is, stemmen we zaken onderling af en stellen we prioriteiten.“ 31 Augustus 2015 neemt Reinier de Graaf het nieuwe ziekenhuis in gebruik. “Ik ga, net als altijd, voor een tien voor dit project. En zoals het er nu uitziet, gaat dat lukken.”