Eer & Volharding helpt kankerpatiënten bewegen

Dankzij een gift van de uitvaartorganisatie De Laatse Eer kunnen oncologische patiënten straks tijdens hun ziekenhuisopname in Reinier de Graaf, in of buiten hun ziekenhuisbed fietsen. Woensdag zes januari overhandigden voorzitter Paul de Bree en directeur Frank Franse van uitvaartorganisatie De Laatste Eer een cheque voor drie bedfietsen en twee hometrainers aan de Stichting Vrienden van Reinier de Graaf.

V.l.n.r.: Frank Franse, Directeur De Laatste Eer: Maurita Rijnders, fysiotherapeut, Simone Messelaar, verpleegkundige oncologie en Paul de Bree voorzitter de laatste Eer.

Vooral niet rustig aan doen

Simone Messelaar, oncologisch verpleegkundige van Reinier de Graaf: “Nog niet zo lang geleden kregen patiënten met kanker vaak het advies om het toch vooral rustig aan te doen. Door nieuwe inzichten is die boodschap volstrekt achterhaald. Fysiek actief blijven tijdens de behandeling, het herstel en zelfs tijdens de palliatieve fase, kan van heel veel waarde zijn. Patiënten zijn minder moe, krijgen een betere conditie, hebben meer kracht en minder concentratieverlies. Ook de psychische effecten zijn duidelijk merkbaar. Zo nemen stemmingswisselingen af, vermindert angst en neemt het zelfvertrouwen toe.”