Eigen Reinier-stoffen voor bekleding ramen

"Waar patiënten slapen, moet het echt donker zijn"

Raambekleding kiezen voor de nieuwbouw: simpel toch? De werkelijkheid is anders. Het nieuwe Reinier de Graaf telt zo’n 2.500 ruimten en minstens het dubbele aantal ramen aan de buitenzijde van het gebouw. De raambekleding, waarbij veel stoffen nodig zijn, moet passen bij elk ruimtetype. “In totaal gaat het om ruim 12 kilometer  stof”, vertelt facilitair projectleider Marianca Leeuwenburg enthousiast. 

Naast de luxaflex (tussen de dubbele beglazing) als zonwering is in de meeste ruimten nog aanvullende raambekleding nodig. Wat waar komt, hangt vooral af van wat er in die ruimte gebeurt. Is het een kamer waar de patiënt ook slaapt, dan moet het echt donker kunnen worden. Is het een onderzoekkamer? Dan is een gevoel van privacy voor de patiënt belangrijk. “In de patiëntkamers komen overgordijnen, in de spreek- en onderzoekkamers inbetweens en in de familiekamers lichte overgordijnen. We werken momenteel aan de exacte invulling, maar we zoeken overal naar Reinier-herkenbaarheid in de stoffen.”

Hygiëne en maatvoering

Voor het ontwikkelen van de raambekleding heeft Reinier de Graaf gordijnstoffengroothandel Artimo uit Roosendaal in de arm genomen. Artimo is bekend met zorginstellingen en kent dus de specifieke eisen. Leeuwenburg somt er enkele op : “Hygiëne is uiteraard erg belangrijk. We moeten de stoffen goed kunnen reinigen.  Het materiaal moet ook stevig zijn en lang mee gaan. En de raambekleding moet passen bij ons nieuwe meubilair, de vloeren en wanden.” 

De afgelopen periode zijn alle ramen en gedeelten waar stof komt te hangen opgemeten. Gordijnen mogen niet te lang zijn, want dat maakt het schoonhouden van de vloer lastiger. De manier van ophangen is ook een aandachtspunt. Haken en beugels mogen nergens in de weg zitten. Gordijnen moeten soepel open en dicht kunnen en er gemakkelijk af te halen zijn voor een wasbeurt. 

Nieuwe ontwerpen

Voor de patiëntenkamers komen compleet nieuwe ontwerpen. Op dit moment worden door Artimo de motieven en kleuren uitgewerkt.  Leeuwenburg kijkt uit naar de eerste ontwerpen. “De kleur en uitstraling moeten in lijn zijn met de look & feel van de nieuwbouw. We zijn heel benieuwd.”