Elsevier: medische zorg Reinier de Graaf is bovengemiddeld

Opinieweekblad Elsevier heeft in de ‘Elsevier Gids Beste Ziekenhuizen 2016’ de medische zorg van Reinier de Graaf beoordeeld als bovengemiddeld. Ons ziekenhuis scoort hoog op de subcategorieën effectiviteit en veiligheid en dat is goed nieuws voor onze patiënten. Met een score van drie bolletjes van de vier voor medische zorg kunnen patiënten bij ons goede uitkomsten verwachten van hun behandeling.

De indicatoren effectiviteit en veiligheid geven informatie over de veiligheid van de medische zorg. Hierbij wordt gekeken naar de maatregelen die een ziekenhuis systematisch neemt om risico’s en fouten te vermijden. Daarnaast gaat het om de effectiviteit van de medische zorg. Deze moet nauwkeurig en juist zijn en gebaseerd zijn op wetenschappelijke kennis.

Directievoorzitter Carina Hilders van Reinier de Graaf: “De score in Elsevier bevestigt opnieuw dat ons ziekenhuis kwalitatief goede en veilige zorg levert. Eerder dit jaar kregen we deze erkenning ook al van NIAZ, hét instituut voor accreditatie in de zorg. Het is een compliment aan alle medewerkers die zich hier elke dag weer voor inzetten.”

Patiëntgerichtheid

Op het gebied van de patiëntgerichtheid, specifiek de wachttijden,  is er volgens Elsevier nog ruimte voor verbetering. Hilders: “Het leveren van kwalitatief goede zorg in een prachtig nieuw gebouw heeft een aantrekkende werking op patiënten. Dit heeft tot gevolg dat de wachttijden voor een eerste afspraak op de polikliniek nog wel eens lang kunnen zijn. Dit onderwerp heeft onze volle aandacht. Door verbeterde managementinformatie en actieve monitoring willen we de wachttijden korter maken.” Wel scoort Reinier de Graaf op het punt wachttijden beter dan alle ziekenhuizen in de regio Den Haag-Rotterdam, aldus Elsevier.

Indicatoren

In totaal beoordeelde Elsevier 89 ziekenhuislocaties aan de hand van 799 indicatoren voor de kwaliteit van de zorg. Deze zijn ingedeeld in twee hoofditems: medische zorg en patiëntgerichtheid. Het resultaat is geen ranglijst, maar een vergelijking van ziekenhuizen ten opzichte van het landelijk gemiddelde. Er is gebruik gemaakt van openbare gegevens die ziekenhuizen verplicht moeten aanleveren aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg, het College voor Zorgverzekeringen en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daarnaast zijn de volumenormen voor operaties meegeteld, zoals de wetenschappelijke verenigingen van medisch specialisten die hanteren.