Embryoscoop vergroot zwangerschapskans bij IVF

Het embryo kiezen dat de grootste kans heeft zich te ontwikkelen tot baby. Daartoe is het Fertiliteitscentrum van Reinier de Graaf op locatie Voorburg nu beter in staat dankzij een zogeheten embryoscoop. “Daarin bevinden embryo’s zich voortdurend in de gunstigste omstandigheden en kunnen we ze veel nauwkeuriger volgen”, zegt gynaecoloog Evert van Santbrink. “Wij zijn de eerste IVF-kliniek in Nederland die dit apparaat, dat de kans op een positieve uitkomst van de IVF-behandeling vergroot, niet alleen voor onderzoek maar ook voor de dagelijkse praktijk gaat gebruiken.” Bij een IVF-behandeling wordt in het fertiliteitslaboratorium een aantal eicellen van de vrouw samengevoegd met het zaad van de man. Dat levert bevruchtingen en embryo’s op. Maar wat is na drie dagen het embryo dat de beste kans heeft om zich straks goed te ontwikkelen na plaatsing in de baarmoeder van de vrouw?

Foto's

Van Santbrink: “Dat kunnen we beter beoordelen dankzij de embryoscoop. Voorheen bevonden de embryo’s zich in een stoof. Een keer per dag haalden we ze eruit voor een tussentijdse observatie. Dat betekende dat ze opeens werden blootgesteld aan een andere temperatuur en luchtomstandigheden, wat niet bevorderlijk is voor de groei. De embryoscoop heeft als voordeel dat je de embryo’s er juist niet hoeft uit te halen, want om de twintig minuten wordt automatisch een foto gemaakt. De omstandigheden zijn dus gunstiger én we zijn in staat de embryo’s beter te volgen, omdat we elke stap van hun ontwikkeling kunnen zien.”

Tweede embryoscoop

Het Fertiliteitscentrum Voorburg van Reinier de Graaf krijgt binnenkort een tweede embryoscoop, zodat de nieuwe techniek kan worden toegepast op alle embryo’s van de jaarlijkse 650 IVF-behandelingen.

Afspraak maken

U kunt met een verwijzing van uw huisarts of gynaecoloog terecht bij het Fertiliteitscentrum van Reinier de Graaf. Meer informatie? Bel dan naar (070) 340 1100.