Goed en snel de weg vinden

In een nieuw ziekenhuis wil je als patiënt goed en snel de weg kunnen vinden. De bewegwijzering speelt hier een belangrijke rol. Voor de oriëntatie in het nieuwe Reinier is de werkgroep Wayfinding al een jaar bezig. Facilitair projectleider Marianca Leeuwenburg geeft een update.

Hoe leid je mensen op een prettige manier door het gebouw? Dat is de taak van de werkgroep Wayfinding. Ze worden hierbij geadviseerd door bewegwijzeringsbureau Mijksenaar, bekend van de borden op Schiphol. Marianca Leeuwenburg, facilitair projectleider: “Op dit moment zijn we zover dat we een fictieve wandeling gaan maken over de plattegronden, alsof we een patiënt zijn. Zo checken we of alle routes duidelijk zijn aangegeven. Mensen moeten tijdens de routes regelmatig de bevestiging krijgen dat ze op de goede weg zijn. Ook moet de informatie makkelijk te onthouden zijn. In het nieuwe ziekenhuis krijgen de gangen een letter. Je gaat dus bijvoorbeeld naar gang E of J op verdieping 2.“

Extra blik voor ouderen en slechtzienden

Een geriater (een specialist ouderengeneeskunde) en een oogarts kijken ook mee met de bewegwijzering. En met resultaat. Het indexbord bij de ingang leek bijvoorbeeld aan alle normen te voldoen. Maar bij het uitprinten op ware grootte was het meteen duidelijk. Het bord was niet goed leesbaar voor ouderen en slechtzienden, de lettergrootte voldeed niet. Dus hebben we het aangepast. Zo’n extra blik blijkt dan heel waardevol.”