Gouden Borstbeeld voor Carina Hilders

Gynaecoloog Carina Hilders is de winnares van Libelle’s Gouden Borstbeeld, de medisch award die het weekblad ieder jaar uitreikt aan iemand met bijzondere verdiensten in de zorg voor vrouwen. Dankzij Hilders is het voor steeds meer borstkankerpatiënten mogelijk geworden om na chemotherapie zwanger te raken.

Wereldnieuws

Na chemotherapieën komen vrouwen vervroegd in de overgang waardoor hun kans op zwangerschap verkeken is. Winnares Carina Hilders is pionier in vruchtbaarheidsbesparende technieken bij jonge vrouwen met borstkanker. Zij haalde het wereldnieuws door als eerste Nederlandse gynaecoloog een eierstok naar de bovenarm van de patiënte te transplanteren.

Met financiële steun van borstkankervereniging Pink Ribbon richtte Hilders een paar jaar geleden het Nederlands Netwerk Fertiliteitspreservatie (NNF) op, waar inmiddels alle IVF-klinieken van Nederland bij zijn aangesloten. Dankzij dit systeem worden jaarlijks een paar duizend jonge borstkankerpatiënten in diverse ziekenhuizen in Nederland geïnformeerd en preventief behandeld.

Koffietijd

Libelle’s medische award wordt ieder jaar uitgereikt aan een persoon of instelling zich onderscheidt in de zorg, met name op gebieden waar vrouwen mee te maken hebben. Op 1 oktober, de start van de borstkankermaand, reikt Franska Stuy, hoofdredacteur van Libelle, het gouden borstbeeld uit aan Carina Hilders tijdens een speciale uitzending van het programma Koffietijd.

Libelle editie 41 met een uitgebreid interview met Carina Hilders ligt vanaf vrijdag 27 september in de winkel.