Grensverleggende operatietechniek alvleesklierkanker

Met een cameraatje in het lichaam kijken en alvleesklierkopkanker opereren. Een chirurgisch team onder leiding van Joris Scheepers van Reinier de Graaf voerde eerder dit jaar zo’n kijkoperatie uit. Het was de primeur in Nederland.

Een operatie aan de alvleesklier is één van de meest complexe operaties. Chirurg Joris Scheepers: “Het is een kwetsbaar orgaan en ligt diep achter in de buik tegen en om belangrijke bloedvaten. Daarom is een operatie aan de alvleesklier heel ingewikkeld, met een hoog risico op complicaties.” 

Minder complicaties en sneller herstel

Onderzoek moet nu aantonen of de kijkoperatie bij alvleesklierkanker voordelen voor de patiënt oplevert. Uit wetenschappelijk onderzoek bleek al dat bij veel andere behandelingen een kijkoperatie tot minder complicaties en sneller herstel leidt, omdat er minder beschadiging van weefsel optreedt. Ons ziekenhuis is een van de 14 Nederlandse ziekenhuizen die gespecialiseerd zijn in het opereren van alvleesklierkanker. Ook bij de behandeling van andere aandoeningen van de alvleesklier neemt het ziekenhuis een vooruitstrevende positie in.

Niet toevallig

Dat deze primeur in Reinier de Graaf plaatsvond is niet helemaal toevallig. Het team van maagdarmchirurgen (naast Scheepers bestaande uit dr. Jan Willem T. Dekker en dr. Daphne Roos) voert al veel andere hoogcomplexe operaties uit via kijkoperaties. We zijn vanwege deze ervaring expertisecentrum voor onder andere slokdarm-, maag- en endeldarmkanker.

 

Chirurg Joris Scheepers ziet via monitoren het operatiegebied