Herken de symptomen van een longontsteking

Vandaag (12 november) is het Internationale Dag van de Longontsteking. Per jaar krijgen ongeveer 125.000 mensen in Nederland een longontsteking, ook wel pneumonie genoemd. Maar wat is een longontsteking precies en hoe is dit te herkennen?

Bij het inademen gaat de lucht via de luchtpijp en de kleine vertakkingen van je longen naar de longblaasjes. Daar neemt het lichaam zuurstof op. Bij een longontsteking zijn de kleine vertakkingen van de longen en de longblaasjes ontstoken. Meestal is een bacterie hier de oorzaak van. In de koudere maanden gaan een verkoudheid of griep vaak vooraf aan een longontsteking.

Een longontsteking gaat vaak gepaard met vaak hoesten en het opgeven van slijm (vaak geel of green, soms met bloed), koorts, kortademigheid, pijn bij (diep) ademhalen en algehele malaise (vermoeidheid, spierpijn, verminderde eetlust, hoofdpijn, transpireren).

Bij vermoeden van een longontsteking is het raadzaam een bezoek te brengen aan de huisarts. Een verwaarloosde longontsteking kan namelijk ernstige complicaties tot gevolg hebben, zoals een bacteriële infectie van het vocht tussen de longvliezen (empyeem). Antibiotica helpen niet bij virusinfecties zoals een verkoudheid of een griep, maar gelukkig vaak wel bij een bacteriële longontsteking.

Longarts José de Kluijver van het Reinier de Graaf ziekenhuis merkt op: “Wat belangrijk is, is de alertheid bij toename of terugkeer van klachten tijdens of na een verkoudheid of griep. Want bovenop een verkoudheid of griep kan een longontsteking zich manifesteren. Het is daarom ook van belang dat mensen op momenten van twijfel naar hun huisarts gaan.”