Herken en voorkom een beroerte

Wist u dat in Nederland jaarlijks circa 45.000 mensen getroffen worden door een beroerte  (CVA), ofwel een bloedpropje in een hersenvat? En dat invaliditeit vaak het gevolg hiervan is? Het herkennen van symptomen en snel handelen als er sprake is van een beroerte, is belangrijk. Dinsdag 10 mei is het de Europese Dag van de Beroerte. Daarom geven wij u wat tips en staat er dinsdag 10 mei ook een voorlichtingsstand in de hal van het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft. Hier kunt u, van 13.30 tot 15.30, uw cholesterol en bloeddruk op laten meten.

Preventie

Verlaag het risico op een beroerte door: niet te roken, gevarieerd te eten en regelmatig te bewegen.
Risicofactoren zijn namelijk: roken, een hoge bloeddruk en een hoog cholesterol- en glucosegehalte.

Symptomen beroerte

De meest voorkomende signalen van een beroerte zijn:

- Scheve mond
- Verwarde spraak
- Lamme arm

Herkent u bovengenoemde symptomen dan is er zoals de Nederlandse Hartstichting stelt: ‘Beroertealarm’. Onderneem dan meteen actie en bel 112.

Snel behandelen

In de eerste uren na een beroerte kan veel gedaan worden om hersencellen te redden en de kans op herstel te vergroten. Bijvoorbeeld door via een infuus een bloedverdunnend medicijn toe te dienen, waardoor de bloedprop in het hersenvat oplost (trombolyse). Een andere behandelwijze is, het door de interventieradioloog, via de lies verwijderen van het bloedpropje. Beide behandelingen kunnen in Reinier de Graaf 24/7 met spoed uitgevoerd worden.

Samenwerking en preventie

Voor de optimale behandeling van patiënten met een beroerte werken de neurologen van Reinier de Graaf nauw samen met het HagaZiekenhuis in Den Haag en het Lange Land Ziekenhuis in Zoetermeer. In de regio Delft, Westland, Oostland vormen Reinier de Graaf, Zorginstelling Pieter van Foreest, Basalt en Careyn de zogenoemde CVA-keten waardoor de zorg voor deze patiënten naadloos op elkaar aansluit.