Hoogste punt nieuwbouw bereikt

Op donderdag 12 september 2013 bereikte de nieuwbouw van het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft het hoogste punt. Jaap van den Heuvel, lid Raad van Bestuur Reinier de Graaf, sprak in zijn toespraak zijn waardering uit voor het werk van de bouwers. “Dit is écht een mijlpaal. Weer een stap dichterbij het nieuwe ziekenhuis waarmee wij onze patiënten en bezoekers nog meer gastvrij in een prachtige omgeving kunnen ontvangen. Deze mijlpaal is gevierd met alle bouwvakkers en de directie van Bouwcombinatie Reinier de Graaf vof. De Bouwcombinatie, bestaande uit Hurks en Kuijpers, is in het najaar van 2012 gestart met de bouw.

Vier bouwstromen

Het nieuwe medisch centrum wordt gebouwd op de bestaande locatie aan de Reinier de Graafweg en zal in maart 2015 worden opgeleverd. Het nieuwe ziekenhuis telt dan ruim 56.500 m2. ‘Door de inzet van vier bouwstromen tegelijkertijd, konden we de bovenbouw in slechts vijf maanden tijd optrekken’, aldus projectdirecteur Frank Brekelmans. ‘We werken nu hard aan de gevelsluiting zodat de afbouw in oktober van dit jaar kan starten. Alles verloopt volgens planning’.

Watermistinstallatie

Het ziekenhuis krijgt een dubbellaagse warmte-koudeopslag met een zoetwaterbron op tachtig meter diepte en een zoutwaterbron op honderdtachtig meter. ‘Daarnaast wordt het afvalwater via het Pharmafilter hergebruikt’ legt John van Maren, projectmanager uit. ‘Effectief gebruikmaken van grijs water levert een grote besparing op’. Ook krijgt het ziekenhuis een watermistinstallatie. ‘Dat is erg bijzonder. Watermist –hele kleine druppeltjes die onder hoge druk een ruimte in worden gespoten – gebruikt veel minder water dan een sprinklerinstallatie. Dat betekent ook dat je bij een calamiteit weinig waterschade hebt en daarmee is dit systeem uiterst geschikt voor bijvoorbeeld patiëntenkamers, techniekruimten en andere bouwdelen van een ziekenhuis, aldus van Maren.

Specialist in zorgsector

Kuijpers en Hurks hebben samen ruime ervaring in de zorgsector. Zo was de bouwcombinatie verantwoordelijk voor de nieuwbouw van ziekenhuis Bernhoven in Uden en werkten zij eerder samen aan de nieuwbouw van het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht.