Ingreep heupprothese kan goed (en veilig) poliklinisch

Onderzoek toont aan: patiënt is eerder goed ter been

’s Ochtends een nieuwe heup en ’s avonds weer thuis op de bank. Het kan in het Reinier de Graaf en het levert tevreden patiënten op die sneller weer mobiel zijn. Dat blijkt uit onderzoek van Yvon den Hartog die er op woensdag 15 juni op promoveert aan de Erasmus Universiteit. Orthopedisch chirurg Stephan Vehmeijer van Reinier de Graaf is copromotor. 

In april 2014 had Reinier de Graaf de Europese primeur: mevrouw De Visser (61) kreeg als eerste een volledig nieuwe heup in dagbehandeling. Sindsdien zijn in hetzelfde ziekenhuis 160 mensen op deze manier behandeld. Orthopedisch chirurg en onderzoekster Yvon den Hartog volgde de eerste patiënten uit deze groep op de voet en promoveert op haar onderzoek. Haar conclusie: patiënten die met deze techniek worden geopereerd, zijn wat sneller mobiel dan patiënten die met andere technieken worden geopereerd. 

Geen schade aan spieren

De dagbehandeling is mogelijk doordat de orthopedisch chirurg de heupprothese plaatst via een operatietechniek die nauwelijks tot geen schade aan de spieren toebrengt. Deze methode is anatomisch ingewikkelder dan de traditionele aanpak (waarbij spieren losgehaald worden), concludeert Den Hartog. Maar: patiënten kunnen, doordat de spieren in tact blijven, sneller weer zonder krukken lopen en een trap op.

Lopend het ziekenhuis uit 

Tot voor kort moesten mensen na een volledige heupoperatie gemiddeld enkele dagen in het ziekenhuis blijven. Twintig jaar geleden was dat zelfs een week of twee. Bij Reinier de Graaf mogen mensen die een nieuwe heup krijgen, nu op dezelfde dag naar huis. Vrijwel direct na de één uur durende operatie start onder begeleiding van de fysiotherapeut de revalidatie. Aan het einde van de dag gaat een patiënt dan lopend het ziekenhuis uit. Belangrijke voorwaarde is wel dat patiënt gezond is en thuis een goed vangnet heeft: thuiszorg en mantelzorg moeten goed geregeld zijn.

Trots

Reinier de Graaf is al jaren koploper met nieuwe orthopedische behandelingen. Vehmeijer: "Het hele team heeft hard gewerkt om de heup in dagbehandeling voor elkaar te krijgen. Vanwege de voordelen stappen meer orthopedisch chirurgen hierop over. Het is belangrijk dat er meer onderzoek naar gedaan wordt. Ik hoop dat dit proefschrift daar een bijdrage toe gegeven heeft."


Mevrouw De Visser vertelt over haar ervaringen in het AD 


Europese primeur: nieuwe heup en meteen weer naar huis