Intelligente beademingsapparatuur Intensive Care stuurt nu zelf beademing patiënten

Sinds begin 2019 werken we op onze Intensive Care (IC) met nieuwe beademingsapparatuur. Deze helpt de medewerkers van de IC om patiënten beter en comfortabeler te beademen. Inmiddels maken we ook gebruik van de mogelijkheid om de apparatuur zelf de beademing van patiënten te laten regelen. Als één van de weinige ziekenhuizen in Nederland werken we  namelijk met een intelligent beademingssysteem (INTELLiVENT-ASV). Door deze betere beademing hopen we dat patiënten minder lang aan de apparatuur hoeven te liggen.

Schadelijk voor longen

Laura Buiteman, IC-verpleegkundige met een specialisatie op het gebied van ademhalingszorg, licht toe: “Patienten op de IC worden onder meer beademd bij een longontsteking, bloedvergiftiging of na een grote operatie. Het mooie aan deze nieuwe apparatuur is dat de beademingsvorm zich continu aanpast aan de patiënt. Zo past de machine een zo laag mogelijke beademingsdruk toe, zorgt deze voor het best passende teugvolume en bepaalt deze de ademhalingsfrequentie. Dit kan helpen om de patiënt zo kort mogelijk via de apparatuur te beademen. Feit is namelijk dat beademing schadelijk kan zijn voor de longen. Hoe meer we dit kunnen voorkomen, hoe beter dat uiteraard is.”

Het team van de IC is enthousiast over de nieuwe toepassing. Laura: “We hebben als team de tijd genomen om aan de nieuwe appratuur te wennen, het heeft namelijk best wat voeten in aarde. In november 2019 hebben we op de afdeling uitgebreide scholing en een masterclass gehad, zodat we goed weten hoe de toepassing werkt. Ik ben er trots op dat we als team innovatie zo omarmen.”