Jury architectuurprijs bezoekt Reinier

Donderdag 25 februari heeft de jury van de Hedy d’Ancona-(architectuur)prijs ons ziekenhuis bezocht. Tijdens het locatiebezoek heeft de jury ook gebruikers -patiënten, personeel en bezoekers- gevraagd naar hun beleving en ervaring van het gebouw. Dit weegt mee in de uiteindelijke keuze. De jury toonde veel interesse in ons duurzame Pharmafilter. De nominatie is bijzonder: Reinier de Graaf is het enige ziekenhuis dat in de afgelopen jaren in aanmerking is gekomen voor de prijs.

De Hedy d’Anconaprijs richt zich op projecten waarbij architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur het zorgconcept ondersteunen en versterken. Architect Eric Wendel: “De Hedy d’Ancona-prijs is dé prijs in Nederland op het gebied van Zorgarchitectuur. De genomineerde gebouwen zijn gebouwen die onderscheidend zijn in hun verschijning, prestatie, functie en plaats in de samenleving.”

Met elkaar in de keet

Voor visionaire architectuur, innovatieve zorgconcepten en gevarieerde interieurs is samenwerking in multidisciplinaire teams onvermijdelijk. Bij de bouw van ons ziekenhuis zaten daarom verschillende betrokken partijen met elkaar in de bouwkeet. Dit stelt nieuwe eisen aan de kwaliteit van het opdrachtgeverschap. Cees van der Zande: “Wij zijn uiteraard trots op het feit dat het nieuwe ziekenhuis ook bij de jury van deze prestigieuze prijs wordt gewaardeerd. De nominatie zie ik als een erkenning dat ons Delftse Model een unieke aanpak is die loont.”

Beoordeling

De inzendingen worden beoordeeld op architectonische kwaliteit, de samenhang van het zorgconcept en de architectuur en de organisatie van het proces. De jury bezoekt in februari de zeven genomineerde projecten op locatie, de prijsuitreiking vindt plaats op 1 juni 2016. Met deze prijs wordt aandacht gevraagd voor de mogelijkheden om de omgeving te verbeteren van mensen die zorg ontvangen en verlenen.