Kinderarts Nico van der Lely ontvangt Reinier de Graaf Penning

Kinderarts Nico van der Lely heeft de Reinier de Graaf Penning uit handen van de directie ontvangen. Deze penning wordt toegekend aan een specialist van het ziekenhuis voor uitzonderlijk presteren op het gebied van patiëntenzorg, opleiding of onderzoek. Van der Lely wordt onderscheiden voor zijn baanbrekende werk om alcoholschade bij kinderen en jongeren te voorkomen. Al ruim twintig jaar wijdt hij zijn professionele leven én vrije tijd hier aan. Want, zo stelt Van der Lely, “Als arts kun je echt het verschil maken. Maar dan moet je wél de spreekkamer uit."

Carina Hilders, directeur van Reinier de Graaf, is trots op de kinderarts: “Nico is enorm maatschappelijk betrokken en voelde zich verantwoordelijk om jongeren te behoeden voor de gevaren van alcohol. Door naast zijn werk wekelijks stad en land af te reizen om jongeren, ouders, bestuurders en beleidmakers, studenten en sportbesturen voor te lichten over de gevaren van alcohol heeft hij een grote bijdrage geleverd aan preventie op dit gebied”. 

Begin deze eeuw signaleerde Van der Lely dat steeds meer jongeren met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis belandden. Ook bleek dat ze op jongere leeftijd gingen drinken. Hij vond dat zeer zorgelijk en wilde hier wat aan doen. Daarom richtte hij in 2006 de polikliniek voor Jeugd en Alcohol op, waar kinderen met een alcoholvergiftiging behandeld worden en zij samen met hun ouders voorlichting krijgen over de onherstelbare schade die comazuipen veroorzaakt. Inmiddels zijn er volgens dit model 12 poliklinieken opgericht in heel Nederland. 

Preventie

Van der Lely heeft zijn werkterrein steeds verder verlegd naar de preventiekant. Hij was mede aanjager van wetgeving die de grens van alcoholverkoop verlegde van 16 naar 18 jaar en hij ondertekende in november vorig jaar het Nationaal Preventieakkoord. 

Onlangs sloot Van der Lely samen met het Rode Kruis, 6 Delftse studentenverenigingen, de gemeente Delft en de TU Delft het convenant ‘Verantwoord alcoholgebruik’. Deze is gericht op bewustwording en verandering van alcoholgebruik bij studenten. Een aanpak die binnenkort met steun van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport landelijk wordt geïntroduceerd. Van der Lely: “Ik ga net zo lang door totdat mijn doel is bereikt, namelijk een generatie creëren die door kennis en bewustwording niet meer veel wil drinken.”

Reinier de Graaf Penning 

De Reinier de Graaf Penning is in 2002 ingevoerd als onderscheiding die wordt toegekend door de directie van het Reinier de Graaf ziekenhuis aan een specialist (of vakgroep) voor uitzonderlijk presteren op het gebied van patiëntenzorg, opleiding of onderzoek. Aanleiding vormde destijds het 750-jarige bestaan van het Reinier de Graaf ziekenhuis. Een bijbehorende bronzen plaquette is ingemetseld in de binnenmuur van de Oude kerk, waar Reinier de Graaf begraven ligt. De Reinier de Graaf Penning is tot nu toe in totaal 5 keer uitgereikt.