Knuffelen met konijnen en cavia’s in Reinier de Graaf

Reinier de Graaf heeft op dierendag (4 oktober) de aftrap gegeven van het zogenoemde ‘Dierenuurtje’. Patiëntjes kunnen tijdens deze bijeenkomsten knuffelen met konijnen en cavia’s in het ziekenhuis. Omgang met dieren heeft een positief effect op lichaam en geest.

Voor de patiëntjes van Reinier de Graaf betekent het dat ze even niet hoeven te denken aan ziek zijn. Voor het Dierenuurtje komen elke twee weken gezonde, ingeënte konijnen en cavia’s van Kinderboerderij Tanthof uit Delft naar Reinier de Graaf. Daar kunnen de kinderen met toestemming van hun behandelaar en ouders in een speciaal ingerichte ruimte tijd met de dieren doorbrengen. Vrijwilligers van de Ronald McDonald Huiskamer begeleiden hen hierbij. De komst van de dieren vormt geen gevaar voor de hygiëne in het ziekenhuis.

“Wij proberen waar het kan de buitenwereld van het kind naar binnen te halen”, aldus hoofd Kinder- en jeugdafdeling, Jolanda Versteegen. “En je eigen huisdier, of dieren in het algemeen, kunnen daar een onderdeel van zijn. Hoe fijn is het om, even naast alle ziekenhuiszorgen, te knuffelen met een konijn of cavia. De vacht voelen, wat eten geven, tegen de dieren praten. Gewoon zoals je ook zou doen op de kinderboerderij.”

Gastvrijheid is een van de speerpunten van Reinier de Graaf. Tijdens de Gastvrijheidsweek werd aan alle medewerkers van het ziekenhuis gevraagd om met een idee te komen om van Reiner de Graaf een nog gastvrijer ziekenhuis te maken. Uit alle deze inzendingen kwam het ‘Dierenuurtje’ als winnaar uit de bus. Het Dierenuurtje is een pilot, met een voorlopige looptijd van twee maanden. Hierna wordt bezien of en in welke vorm het Dierenuurtje zal plaatsvinden.