Meer dialoog en lucht in sollicitatiegesprekken door inzet kernwaarden

Een sollicitatiegesprek heeft vaak iets weg van een vragenvuur, maar dat hoeft niet. In het Reinier de Graaf ziekenhuis steken we sollicitatiegesprekken sinds kort anders in. Recruiter Inge de Glopper vertelt hoe wij onze drie kernwaarden hebben geïntegreerd in de gesprekken met mogelijk nieuwe medewerkers en licht toe waarom we dat doen.

Inge: “Wij hebben drie kernwaarden die typeren waar wij als ziekenhuis, en dus ook als werkgever, voor staan. Bij een sollicitatiegesprek is het uiteraard belangrijk om na te gaan of een kandidaat past bij de organisatie. Hoe beter we dat kunnen inschatten, hoe beter we onze selectie kunnen doen. Daarom hebben we zogenoemde kernwaarden-kaartjes laten maken. Per kernwaarde hebben we een stapel kaartjes met open en meerkeuzevragen. Deze kaarten kunnen sollicitanten tijdens het gesprek pakken en beantwoorden, maar wij kunnen ze ook beantwoorden. Zo wordt een sollicitatiegesprek veel meer een gesprek dan een vragenvuur. We leren elkaar kennen van persoon tot persoon en zo kunnen we ook beter vaststellen of iemand bij onze organisatie past of niet.”

Nieuwsgierigheid

Het idee om deze kaarten te ontwikkelen, kwam voort uit een brainstorm die enkele maanden geleden plaatsvond op de afdeling P&O. Inge: “Tijdens die brainstorm droeg ik dit format aan en mijn teamgenoten waren enthousiast. Daarna hebben we met het team de vragen geformuleerd. Sommige vragen gaan over werk, andere vragen juist helemaal niet. Zo hebben we voor de kernwaarde Eigen inbreng bijvoorbeeld de vraag wanneer iemand voor het laatst iets gedaan heeft waar niet om gevraagd werd. Voor de kernwaarde Oprechte aandacht vragen we onder meer hoe mensen goed voor zichzelf blijven zorgen wanneer de werkdruk hoog is.  En voor de kernwaarde Grensverleggend hebben we een vraag die ingaat op hoe nieuwsgierigheid iemand verder heeft geholpen.”

De recruiters gebruiken de kaarten niet bij elk sollicitatiegesprek. Inge: “We laten het afhangen van hoe een gesprek verloopt en kijken ook naar de functie. Laatst had één van mijn collega’s een verpleegkundige op sollicitatiegesprek. Vanwege de kernwaardenkaarten ontstond toen een leuk gesprek over Ajax en Feyenoord. Dat zorgde ervoor dat de kandidaat ontdooide en zij veel minder zenuwachtig werd. De kaarten kunnen dus ook echt het ijs breken.”