Metamorfose gebouw De Gravin gestart

Maandag 3 november startte de verbouwing van ‘De Gravin’. Dit gebouw staat tegenover de nieuwbouw en naast het laboratoriumgebouw SSDZ. Jarenlang huurde de GGZ Delfland het gebouw. Nu maken we het geschikt gemaakt voor het management en de stafdiensten van Reinier de Graaf. In mei 2015 verhuizen zij naar hun nieuwe onderkomen.

Projectdirecteur nieuwbouw Cees van der Zande vertelt waarom de ondersteunende diensten niet in de nieuwbouw komen. “Ziekenhuisnieuwbouw vierkante meters zijn duur en we willen iedere vierkante meter benutten voor de zorg. Daarom komen het management en de stafdiensten in het gebouw ‘De Gravin’ tegenover de nieuwbouw in plaats van erin. Ook de GGZ Delfland kan het geld maar een keer uitgeven. Zij kozen daarom al eerder voor inperking van hun vastgoed. Zij trekken zich dit najaar terug op hun eigen terrein aan de St. Jorisweg in Delft.”

Efficiënte renovatie

Projectleider van de verbouwing is Jeroen Minnaar. “We gaan sober en doelmatig verbouwen, zodat we met minimale ingrepen een maximaal resultaat bereiken. Naast een passende indeling wilden we, net als in de nieuwbouw, zo veel mogelijk flexibele werkplekken maken. Door de bestaande indeling en brandscheidingen bleek dat helaas niet overal mogelijk. Je kunt immers niet alle muren weghalen. Wel komen er flexibele werkplekken in de oude gymzaal en in een paar grotere ruimtes. De grootste klus wordt het verbouwen van de voormalige GGZ-patiëntenkamers. Die gaan we omtoveren tot kantoren met vergaderruimtes, spreekkamers en archiefruimte.”

Accentkleur per etage

Queeste architecten maakte de indeling en het ontwerp van de verbouwing en adviseert bij de uitvoering. Dit architectenbureau was ook verantwoordelijk voor de verbouwing van de Hospice en Huisartsenpost in de voormalige laagbouw van het Diaconessenhuis in Voorburg. “In het ontwerp is per etage een accentkleur verwerkt”, vertelt architect Carli Driessen. “Bijvoorbeeld grijs, geel en terracotta. Het ontwerp sluit qua kleurstelling aan bij de ‘look & feel’ van de nieuwbouw.”

Geen overlast verwacht

Patiënten, medewerkers en omwonenden gaan niet veel merken van de verbouwing, verwacht Jeroen Minaar. “We doen zoveel mogelijk via de achterkant. De opslag komt achter het SSDZ-gebouw en vervoer doen we zoveel mogelijk via de goederenontvangst van dit gebouw. Er komen geen bouwketen op het terrein om onnodige overlast voor omwonenden te voorkomen.“

Facilitair manager Robbert Jan van der Ent Braat, eindverantwoordelijk voor de renovatie, noemt de verhuizing een belangrijk voorstadium van de overgang naar de nieuwbouw. “Het is belangrijk dat de staffuncties medio mei 2015 goed op hun plek zitten in De Gravin. Zo kunnen zij de grote verhuizing naar de nieuwbouw vlekkeloos begeleiden.”